The National’s Bryce Dessner bakte soundtrack ‘She Came to Me’ met Bruce Springsteen als kers op de taart!

De film ‘She Came to Me’ van Rebecca Miller is dit najaar te zien in de bioscoop. De soundtrack is van Bryce Dessner van The National. Ook pianiste Katia Labèque en Bruce Springsteen zijn betrokken bij dit project.

‘She Came to Me’ is een romantische komedie geregisseerd door Rebecca Miller. De hoofdrollen zijn onder anderen voor Anne Hathaway, Marisa Tomei en Peter Dinklage. De film opende in februari het Internationale Filmfestival van Berlijn en wordt naar verwachting uitgebracht in de herfst van 2023. Het verhaal draait om componist Steven Lauddem, die vastloopt in zijn creativiteit en moeite heeft om zijn langverwachte comeback-opera af te ronden. Op advies van zijn voormalige therapeut, nu zijn vrouw Patricia, gaat hij op zoek naar inspiratie. Wat hij ontdekt, overtreft al zijn verwachtingen.

Bryce Dessner componeerde de muziek voor de film. Op het album staat ook het nummer ‘Addicted to Romance’, geschreven en uitgevoerd door Bruce Springsteen.

Bryce Dessner is componist, gitarist en lid van de Amerikaanse rockband The National, maar staat ook bekend om zijn werk als onafhankelijke componist. Dessner heeft verschillende orkest-, kamermuziek- en vocale composities geschreven in opdracht van uiteenlopende instanties en artiesten als de Los Angeles Philharmonic, Metropolitan Museum of Art, Kronos Quartet, Carnegie Hall en het New York City Ballet. Een van zijn bekendste werken is het zevendelige, instrumentale stuk ‘Murder Ballades’, dat te horen is op het album ‘Filament’ van het Amerikaanse kamermuziekensemble eighth blackbird. Dessner produceerde het album en speelde ook zelf mee. In 2016 werd ‘Filament’ bekroond met de Grammy Award voor Best Small Ensemble Performance.

Dessner heeft samengewerkt met een breed scala aan artiesten, waaronder Philip Glass, Steve Reich, Paul Simon, Sufjan Stevens, Nico Muhly, Jonny Greenwood, Ryuichi Sakamoto, Alejandro González Iñárritu, Justin Peck, Ragnar Kjartansson, Katia en Marielle Labèque en Taylor Swift. Hij is bekend als de oprichter van het MusicNOW Festival en als medeoprichter van het HAVEN festival in Kopenhagen en het festival Sounds from a Safe Harbour. Dessner is ook een van de oprichters van de instrumentale improvisatiegroep Clogs en medeoprichter van Brassland Records. Hij heeft een master in muziek van Yale University.

Zonder de film te hebben gezien (wel de veelbelovende trailer), lijkt de muziek die Bryce Dessner heeft geschreven voor ‘She Came to Me’ goed op zichzelf te kunnen bestaan. Delen ervan, meer precies de diverse bijdragen van pianiste Katia Labèque, ademen in minimalistische reeksen de betoverende kleuren van de herfst. Ze vormen het fraaie voegwerk tussen de hoofdstukken van het muzikale verhaal. Een van de vele hoogtepunten is meteen al bijna aan het begin van Dessner’s score te vinden. De hymnische mini-opera getiteld ‘Alien Opera (Hurry, Hurry)’ wordt indrukwekkend vertolkt door de bas-bariton Greer Grimsley, de mezzo-sopraan Alicia Hall Moran en de tenor David Morgans Sanchez, met aanvullende vocalen van Olivia Dei Cicchi en Fiora Cutler, en extra instrumentale ondersteuning van James McVinnie op orgel.

My child, my child,
you will recover.
I must bring you home
to your mother.

Veel tijd om op adem te komen is er vervolgens niet, want meteen daarop zingen de mezzo-sopraan Isabel Leonard en bariton Emmett O’Hanlon in duet de titelsong ‘Tugboat Opera (She Came to Me)’ naar de sterren. Daarna laat het orkest in ‘Trey’s Plans’ de score, in de beste traditie van Philip Glass, over het decor golven en gooit verderop mezzo-sopraan Isabel Leonard in een uitbarsting van ‘Stoking the Fire’ nogmaals haar kwaliteiten als verleidelijke sirene in de strijd.

Bryce Dessner speelt in alle nummers mee op afwisselend gitaar, banjo, piano en synthesizers. Alleen het nummer ‘Addicted to Romance’, waarmee het album afsluit, laat hij over aan de eigen begeleiders van Bruce Springsteen, die dit romantische nummer schreef en samen met Patti Scialfa zingt. Het is de kers op de taart van een betoverend muzikaal verhaal.

She Came to Me (OST)
Diverse artiesten o.a. Katia Labèque & Bruce Springsteen
(Warner Classics)

Release: 29/09/2023