Zweeds-Argentijnse zanger-gitarist José González: boodschap van verbondenheid

Er zijn van die albums die eenmaal in de cd-speler of op de draaitafel daar weken lang niet meer vandaan komen. Local Valley van de Zweeds-Argentijnse zanger-gitarist José González is er zo een.

Hij had eigenlijk wetenschapper moeten worden. José González, kind van Argentijnse politieke activisten die in 1976 hun vaderland ontvluchtten voor de militaire junta en de ‘Vuile Oorlog’, was bezig met een Phd voor biochemie aan de Universiteit van Göteborg. In 2003 stopte hij met werken voor zijn doctoraat, omdat hij de focus wilde verleggen naar zijn muzikale carrière.

José González brak zo’n tien geleden door toen zijn klassieke interpretatie van het nummer Heartbeats van The Knife wereldwijd werd opgepikt. Daarna ging het snel, met naar verluid meer dan een miljard streams, zo’n 150 verleende licenties voor tv-, film- en videogamegebruik en grote aandacht en airplay op radiostations over de hele wereld. Hij trad op voor uitverkochte concertzalen en was de hoofd-act op verschillende belangrijke festivals.

Zijn voorlaatste (derde) album Vestiges & Claws dateert van 2015. De nummers waren door González zonder al teveel tierelantijnen opgenomen. De ongedwongen en intieme sfeer die dat opleverde kenmerkt ook zijn eerste nieuwe album in zes jaar. Local Valley is opgenomen in Studio Koltrast Hakefjorden, door José ingericht in het zomerhuis van zijn familie ten noorden van Göteborg. Het album kwam tot stand met, naast wat getemperde percussie, voornamelijk een handvol Spaanse gitaren als begeleiding voor de kenmerkende dromerige vocalen van de zanger. Alleen in het elektronisch aangedreven singlenummer Swing zijn er additionele vocalen van Hannele Fernström, die ook een deel van de tekst schreef.

José González toont zich in zijn teksten diep betrokken op de wereld. Hij zingt over menselijkheid, solidariteit, onze relatie met de natuur en over het belang van dat alles, want “We are here together” (Visions). Er zijn muzikale inspiratiebronnen. Zo horen we als in de tijd bevroren Engelse folk van eind jaren zestig, en dan met name Nick Drake, in Line Of Fire met de prachtige dichtregel “What you choose to believe in dictates your rise or your fall”. Het eerder genoemde Swing bevat elementen van West-Afrikaanse high-life en Caribische dansritmes. De flow in de opwekkingssong Head On is geïnspireerd door Fela Kuti’s Zombie. En het afsluitende Honey Honey had zo op een album kunnen staan van de Canadese muzikale duizendpoot Daniel Lanois.

Maar misschien wel de belangrijkste inspiratie, zeker voor José González zelf, is zijn dochtertje Laura.

De opener van Local Valley, in februari uitgebracht als eerste single, heet El Invento en is zijn allereerste nummer in het Spaans. José González verwijst voor de credits naar zijn jongste dochter. Hij zegt dat praten met Laura in het Spaans, vanaf de dag dat ze werd geboren in 2017, hem op weg hielp. Het lied gaat over de vragen van het leven, wie we zijn, waar we naartoe gaan en waarom? Wie mogen we danken voor ons bestaan? Kijken we naar de geschiedenis van de mensheid, zegt José González, dan hebben de meeste tradities de antwoorden op deze vragen uitgevonden. Vandaar de titel van het lied: Il Invento – De uitvinding (god).

José González – Local Valley
City Slang / Konkurrent
Fotografie © Hannele Fernström

Optredens José Gonzaléz:
7 november Paradiso, Amsterdam / 8 november Doornroosje, Nijmegen