Troostmuziek uit de lage landen

Kamerkoor CAPPELLA AMSTERDAM
brengt op ‘Inferno’ late motetten
van Roland de Lassus (1532-1594).

Cappella Amsterdam is een professioneel kamerkoor gespecialiseerd in zowel moderne als oude zangtechnieken. Het koor voert vaak werk uit van componisten uit de lage landen. Sinds 1990 staat Capella Amsterdam onder artistieke leiding van Daniel Reuss.

Het nieuwe album ‘Inferno’ van Cappella Amsterdam bevat werken van de Zuid-Nederlandse componist Roland de Lassus (ook wel Orlando Lassus of Orlando di Lasso genoemd) die hij in de laatste fase van zijn leven heeft geschreven. Lassus was een gevoelige man, die het leven vaak moeilijk vond. In zijn brieven benoemt hij regelmatig zijn labiele toestand die met de jaren slechter werd. In 1574 schreef hij: “Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo melancholisch geweest als nu, en eenzaam.”

De motetten op ‘Inferno’ kunnen gezien worden als een testament, waarin de eindigheid van het leven en de nietigheid van de mens worden uitgedrukt in muziek en woorden. Ze vormen daarmee ook een passende illustratie van deze tijd, waarin we ons met zijn allen in een mondiale coronacrisis bevinden. Deze raakt iedereen, maar vooral de meest kwetsbare mensen. Maar omdat de muziek zo direct raakt aan de donkere kanten van ons bestaan, is zij ook troostend.

De late Lassus is tegenwoordig weinig te horen. Het meest uitgevoerd worden ‘Lagrime di San Pietro’* (‘De tranen van de heilige Petrus’), het requiem en de boetepsalmen. Niet de motetten zoals te vinden op ‘Inferno’; die worden nog maar zelden gezongen. Dat is niet terecht. De motetten zijn fraai in hun eenvoudige helderheid, wat typerend is voor de late Lassus. Dirigent Daniel Reuss weet samen met de geweldige zangers van Cappella Amsterdam alle nuances en subtiliteiten in de werken prachtig hoorbaar te maken. Het is stemmige muziek waaraan je je niet kunt onttrekken en waaruit zoveel geniale kracht spreekt, zoveel aantrekkelijkheid.

De opname voor ‘Inferno’ vond plaats in de Waalse Kerk in Amsterdam. Het album zou oorspronkelijk in april 2020 uitgebracht worden tijdens de concertreeks ‘Magistrale melancholie’ (in samenwerking met Organisatie Oude Muziek). Vanwege de corona-maatregelen is de concertreeks afgelast. Harmonia Mundi brengt het album uit op cd en online op de verschillende streamingsplatforms.

CAPPELLA AMSTERDAM: INFERNO
Cappella Amsterdam, Daniel Reuss (dirigent)

*Op 24 mei 1594 draagt Roland de Lassus, kapelmeester aan het Beierse Hof te München, zijn ‘Lagrime di San Pietro’ op aan Paus Clemens VIII. Drie weken later, op 14 juni, overlijdt hij.