Duo Grandbrothers brengt puur pianogeluk

In 2020 was de piano echt de koning van de instrumenten. De zwarte en witte toetsen, aangeslagen door veelal jonge en enthousiaste pianisten, heersten in het overgangsgebied tussen klassiek en modern. Carlos Cipa, Martin Kohlstedt en Nils Frahm, allen uit Duitsland, waren de leiders van het peloton.

Het nieuwe jaar is uit de startblokken en de eerste gegadigden voor een nieuwe ronde van pianistisch meesterschap hebben zich al gemeld: Grandbrothers. Hun nieuwe album ‘All The Unknown’ is van een onverslaanbare overtuigingskracht en schoonheid.

Grandbrothers is de Turks-Duitse pianist Erol Sarp en de Zwitserse producer/elektronisch musicus Lukas Vogel. Het tweetal combineert een klassieke benadering van de piano met een door henzelf ontworpen geheel van software bestuurde, elektromechanische hamers, waarmee delen van de (geprepareerde) piano worden bespeeld. Het uitgangspunt van de muziek van Grandbrothers is hun nieuwsgierigheid. Vogel en Sarp wilden vanaf het begin van de band in 2012 liefhebbers van zowel klassieke muziek als fans van elektronische muziek aan zich binden en hanteerden daarvoor een uitgebalanceerde mix van ‘hoge’ cultuur en popcultuur. Op hun derde album, ‘All The Unknown’, laten de twee dit principe en de daarbij horende, door henzelf opgelegde beperkingen los.

Tijdens de opnamen voor de eerste twee albums was de afspraak dat alles op het moment zelf op het instrument moest worden gespeeld. Zonder deze regel kwam de weg vrij voor het produceren of opnemen van stukken muziek op de computer. Dat schiep de mogelijkheid tot het stapelen van lagen over elkaar, waardoor er meerdere pianopartijen tegelijkertijd kunnen klinken. Deze meerlagigheid maakt dat zich op ‘All The Unknown’ in dertien tracks, bijna een uur lang, vanuit de verrassende oorsprong van tot dan onontdekte muzikale werelden, een stralende kosmos van geluid kan ontvouwen. Daar vloeien uit de piano’s stromen percussieve patronen en warme wolken van instrumentale confetti, samen een dansende ticker tape parade van klanken die schitteren in het licht van de zon. ‘All The Unknown’ is echt en puur pianogeluk.

Grandbrothers – All The Unknown
City Slang / Konkurrent

Foto Grandbrothers © Toby Coulson