De ziel in de muziek van Efterklangs Casper Clausen

Casper Clausen is de frontman van de Deense alternatieve band Efterklang en hij brengt nu een eerste solo-album uit. Better Way gaat over “het vinden van een betere manier om hoger te reiken, sterker lief te hebben, harder te vallen”, aldus de raadselachtige uitleg van de musicus zelf in een persbericht.

Wie een inkijkje wil in het creatieve opnameproces van Casper Clausen, kan op YouTube terecht bij een Open Labo Session video opname van Petites Planètes filmmaker Vincent Moon. De Efterklang voorman jamt daarin en gaat de interactie aan met de bijzonder veelzijdige en muzikale grenzen overstrijkende cellist Gaspar Claus (!). De Open Labo Sessions zijn opgezet naar een idee van geluidstechnicus en producer Bénédicte Schmitt en zijn op de eerste plaats bedoeld om leuk en creatief te zijn. Ze vinden plaats in de legendarische Labomatic Studios in Parijs, 120 vierkante meter verdeeld over drie ruimtes. In de video zien we hoe Clausen intuïtief de klankmogelijkheden van de ruimtes en de daarin aanwezige instrumenten en voorwerpen verkent en de resultaten ervan transformeert tot een verrassende en meeslepende geluidscollage. Deze onderzoekende werkwijze is ook terug te horen in de acht tracks op ‘Better Way’, het debuut solo-album van de man die niet alleen de frontman is van Efterklang, maar ook van de daarvan afgeleide formatie Liima (Efterklang plus drummer Tatu Rönkkö).

‘Better Way’ is voor het grootste deel opgenomen in Clausens studio in Olho de Boi, Almada, Portugal en in Hiriketiya, Sri Lanka. De mix en productie werden thuis gedaan bij Peter Kember van Sonic Boom en Spacemen 3, die woont in de heuvels van het eveneens Portugese Sintra. Het album begint met het energieke, bijna negen minuten durende, analoog machinaal aangedreven ‘Used To Think’ dat in zijn klankkleuren en structuren lijkt te refereren aan Clausens voormalige woonplaats Berlijn, maar waarin eveneens het vroegere Kraftwerk, of vooruit Spacemen 3, weerklinkt. De overgang naar het daarop volgende, bijna psychedelische ‘Feel It Coming’ lijkt groot, maar is het niet. Beide nummers zijn, net als de andere tracks op ‘Better Way’, voor een groot deel intuïtief en improviserend tot stand gekomen, en dat verbindt ze met elkaar.

Casper Clausen gebruikt de studio als instrument. Dat is op zichzelf niet heel bijzonder. Dat doen meer musici. Maar Casper Clausen geeft de studio een ziel. In het hart van zijn muziek huist een levende ziel.

‘Better Way’ is geen album dat meteen landt. Casper Clausen is er op een persoonlijk gekleurde ervaringstocht en dat is even wennen. Eenmaal overgegeven aan de exploraties van de Efterklang man opent zich voor de luisteraar een universum waarin meeslepende ballads, progressieve rocksongs, kleurrijke instrumentale klankschappen en avant-pop de verrassend experimentele bouwstenen zijn van een caleidoscopische muzikale (droom)wereld die boven alles spreekt van hoop en liefde. En, met een verwijzing naar Clausens Portugese leefomgeving, van saudade.

‘Better Way’ is verkrijgbaar als CD en LP. De LP is geperst op gerecycled gekleurd vinyl. Dat is milieuvriendelijk en geeft elk exemplaar een eigen en unieke kleur.

Foto Casper Clausen © Hanna Sturm

 

 

Casper Clausen – Better Way
City Slang / Konkurrent

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Zo help je CCRyder doorgaan.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank CCRyder waarderen.



Mijn waardering € -


“Eyes on the road and hands upon the wheel”