Duizend stemmen

Het legendarische New Model Army uit Bradford, Engeland heeft een grote schare supertrouwe fans (‘One Family, One Tribe’), ook in Brazilië. Op 9 en 10 juni is de band na jaren eindelijk weer live te zien in het land van voetballegende Pelé en diens The Beautiful Game, in de Fabrique Club in São Paulo. Een paar dagen eerder, op 7 juni, treden Justin Sullivan en zijn wapenbroeders voor het eerst in hun bestaan op in Argentinië, in de Uniclub in Buenos Aires. Dichterbij kun je op 13, 14 en 15 april je favoriete New Model Army klassiekers meezingen tijdens Nights of a Thousand Voices in Round Chapel, Hackney, Londen.

Door C. Cornell Evers

Midden jaren negentig verruilde ik de muziekjournalistiek voor de Braziliaanse Amazone.

Ik leerde de Amerikaanse (ex-Associated Press) fotograaf John Sevigny kennen, een bevlogen Latijns-Amerika nomade met een camera. Sevigny stelde mij voor aan Justin Sullivan van New Model Army, met wie hij regelmatig contact heeft. Het klikte. De New Model Army soundtrack raakte mij. December 2015 besloot ik mijn zelfverkozen afscheid van rock en pop (tijdelijk) op te heffen. New Model Army trad die maand volgens traditie (‘Christmas Winter Gatherings’) op in de Amsterdamse Melkweg. En er was sprake van een nieuw album. Mijn eerste rockinterview in jaren werd gepubliceerd bij de journalistieke internetkiosk Myjour, die helaas kort daarna werd opgeheven (geen verband).

Lees hier ⇒ Groeten van een boze planeet

Winter

De nieuwe plaat ‘Winter’ is alweer geruime tijd uit en is krachtig, en eerlijk. Naast het album ‘Winter’ is er een stripverhaal met dezelfde titel, door de New Yorkse kunstenaar Matt Huynh in expressief zwart-wit getekend op basis van drie songs van ‘Winter’, waaronder de titelsong over ‘global warming’. Justin Sullivan op de website van New Model Army: “We zijn al lang geïnteresseerd in het idee om een graphic novelist te vragen de verhalende teksten van de band te interpreteren in een stijl die bij de muziek past, net zoals Joolz’s prachtige iconische cover art altijd zo goed voor ons werkt. Toen we begonnen te kijken naar het werk van vele kunstenaars over de hele wereld, raakten we gefixeerd op Matt Huynh, vooral vanwege zijn ongelooflijke werk aan The Boat.”

Well I dreamed that I was running, through a wilderness of plenty
And I could hear the hunt behind me, getting closer, getting closer
And I knew that the end was coming and I wished that it was over
Bring me the snowfall, bring me the cold wind, bring me the winter
And now the mercury keeps rising, like the sap and the blood and the oceans
And the asphalt acres melting, in the fetid air of poison
And I can hear the soldiers coming and I wish that it was over
Bring me the snowfall, bring me the cold wind, bring me the winter
(Winter, 2016)

De gelimiteerde hoogwaardige uitgave van 62 pagina’s op A4 formaat is te koop in New Model Army’s The Shop en zal beschikbaar zijn bij alle shows tijdens de ‘Winter’-tour.

“Winter – The Graphic Novel”

De tekeningen van Matt Huynh vormden ook het uitgangspunt voor de video van ‘Die Trying’, over het vluchtelingenkamp de Jungle in het Noord-Franse Calais.

You can end the journey anywhere
You can lose your hold on the axle frame and fall into the road
And under the wheels
You can fall right through the world and disappear
Playing a game of hide-and-seek just one too many times
Until the time that you’re not found

Winter storms and the snow flying
Razor wire and the gulls crying
Cross the water or die trying

Cross the water or die trying (‘Die Trying’, 2016)