Sopraan Anna Prohaska en violiste Isabelle Faust intiem met Franz Kafka

De Hongaarse componist György Kurtág (1926) componeerde Kafka-Fragmente Op. 24 in 1985-86. De vierdelige cyclus voor stem en viool is nu uit op cd en online in een uitvoering door Anna Prohaska (sopraan) en Isabelle Faust (viool).

Kafka-Fragmente bestaat uit toonzettingen van fragmenten uit het dagboek, brieven en een postume tekst van de uit Praag afkomstige schrijver Franz Kafka (1883-1924). De teksten, veertig in totaal, bieden een intrigerende inkijk in de gedachtenwereld van de schrijver die vooral bekend is door Het Proces. Ze hebben in de adaptatie van Kurtág de vorm van een intieme belijdenis maar zonder dat er echt een doorlopende verhaallijn is. De componist koos voor de combinatie van sopraanstem en soloviool om optimaal uitdrukking te geven aan een fascinerende collage van emotionele landschappen. Daarin vragen humor, sensualiteit, verlangen en tederheid, maar ook gevoelens van eenzaamheid of treurnis over gemiste kansen, beurtelings om aandacht.

Platenmaatschappij Harmonia Mundi noemt Kafka-Fragmente een unieke kans om Anna Prohaska en Isabelle Faust als duo te horen. De theatrale teksten in combinatie met de instrumentale samenhang vragen om een uiterste precisie van de uitvoerenden. Maar niet alleen van hen. Anna Prohaska en Isabelle Faust, en via hen György Kurtág, doen met Kafka-Fragmente ook een beroep op het concentratievermogen van de luisteraar. Die inzet wordt vervolgens optimaal beloond. Anna Prohaska brengt met haar prachtige, lyrische vocabulaire en een soort sprechgesang de Kafka fragmenten (ook wel: miniaturen) met grote expressie tot een artistieke en intellectuele eenheid. Zij laat de emotionele lading en rijkdom van Kafka’s teksten optimaal naar voren komen en opent met haar stem poorten naar vervoering. Isabelle Faust ondersteunt Anna Prohaska met haar viool in zinderende dialogen, reageert op haar in felle interacties en danst samen met de zangeres warmbloedige scenes van instrumentaal verlangen. Samen maken zij van Kafka-Fragmente een ontroerende cyclus, een diep eerbetoon aan de geest en woorden van Franz Kafka.

Anna Prohaska / Isabelle Faust – Kafka-Fragmente (Harmonia Mundi)