De ijsduik van violiste Galya Bisengalieva

De Kazachstaans-Britse componiste en violiste Galya Bisengalieva voerde de luisteraar in de soundtrack ‘Aralkum’ mee naar haar geboorteland, naar het Aralmeer, waar zich een van de grootste, door de mens veroorzaakte, ecologische rampen afspeelt. Op haar nieuwe album ‘Hold Your Breath: The Ice Dive’ duikt de violiste in een opwarmende wereld in het koude water onder nog resterende ijsplaten.

‘Hold Your Breath: The Ice Dive’ is de soundtrack bij de gelijknamige Netflix documentaire over de Finse freediver Johanna Nordblad. Zij is wereldrecordhoudster langeafstand zwemmen onder ijs zonder flippers, wetsuit en een duikuitrusting. De documentaire verhaalt over haar enerverende avontuur als zij probeert de afstand, die ze met één ademteug onder het ijs aflegt, van 50 naar minimaal 80 meter te brengen. Naast een poging tot verbeteren van het wereldrecord diende de duik om aandacht te vragen voor zowel de opwarming van de aarde als voor de heersende Covid-19 pandemie. Beiden dreigden de pogingen van Johanna Nordblad te dwarsbomen.

Galya Bisengalieva construeerde voor het project een ambient-achtige score die naadloos aansluit bij de oplopende spanningen en de uiteindelijke apotheose van de film. Ze gebruikte voor dat doel diverse vervormingstechnieken voor soloviool, elektronisch gemanipuleerde strijkers en onderwater veldopnamen. Daarmee creëerde zij een serie meeslepende klankschappen, die de luisteraar meevoeren en omhullen als een stromende watermassa onder een ijslaag. Het onderwerp, zwemmen zonder hulpmiddelen onder een ijsplaat, lijkt claustrofobisch, en is het waarschijnlijk ook voor veel kijkers naar ‘Hold Your Breath: The Ice Dive’. De soundtrack van Galya Bisengalieva is echter het tegendeel van claustrofobisch. De muziek, langgerekte, tijdloze collages van klanken en sferen, van hoge harmonische melodieën, lagen van drones en natuurgeluiden, ademt de vaak oneindig lijkende, eindeloosheid die de onderwaterwereld ook is, de adembenemende, kristalheldere schoonheid die onder het ijs ligt. En je hoeft er je adem niet echt voor in te houden.

Galya Bisengalieva – Hold Your Breath: The Ice Dive
One Little Independent Records | Konkurrent