Pianist Maxence Cyrin brengt licht in duisternis

Pianist Maxence Cyrin brengt op zijn nieuwe album Springsong licht in donkere tijden. Het album is gemasterd door geluidstechnicus Chab, bekend van het Daft Punk album Random Access Memories. Dit is minder opmerkelijk dan het lijkt.

Maxence Cyrin heeft een klassieke achtergrond, maar speelde ook een prominente rol in de Franse electro-scene. Hij combineert genres als klassiek, minimal en pop in zijn moderne, klassieke en filmmuziek. Mede dankzij zijn veelgeprezen cover van Where Is My Mind? van de Pixies, die te horen is in populaire televisieseries als Mr. Robot en The Leftovers, is Maxence Cyrin een van de meest gestreamde pianisten ter wereld. Op zijn album Novö Piano II uit 2015 speelt hij covers van rock- en popartiesten, zoals The Cure, Soundgarden en Billy Idol, maar ook een ingetogen versie van Gavin Bryars’ Jesus Blood Never Failed Me Yet.

Op Springsong presenteert de pianist tien nieuwe composities die opnieuw getuigen van de voorliefde van de kunstenaar voor korte muzikale vormen, vergelijkbaar met popsongs en de duur van werkjes van Erik Satie. Er zijn zeven solo pianostukken en drie stukken met een strijktrio bestaande uit Paul Rouger op viool, Michel Michalakakos op altviool en Frédéric Deville op cello. De meeste nummers hebben een enkel woord als titel, zoals Comet, Horizon en Silence, en dienen als trigger om beelden op te roepen in het hoofd van de luisteraar, aldus de pianist.

Springsong straalt minder melancholie uit dan Maxence Cyrins vorige album Melancholy Island. Het is er wel, maar niet op een zwaarmoedige manier, eerder als een zacht verlangen naar de toekomst.

In de tien nummers verkent de pianist enkele van zijn favoriete thema’s, zoals reizen, de natuur van het platteland en contemplatie. Maxence Cyrin woont al 30 jaar in Montmartre, maar voelt regelmatig de behoefte om weg te gaan uit Parijs en de zon en de zee op te zoeken. Deze ervaringen zijn essentieel voor zijn werk als componist.

Springsong sluit een trilogie af die begon met Aurora (2020) en Melancholy Island (2022), die gebaseerd zijn op de reizen van de pianist. Maxence Cyrins recente reizen naar Bretagne, Sicilië en Lissabon hebben hem geïnspireerd voor dit album, dat hij beschrijft als “hoopvol, ondanks de moeilijke tijden waar we doorheen gaan”.

Met zijn sprankelende pianomelodieën opent Maxence Cyrin op Springsong een doorgang voor de zachtere krachten in het bestaan en de bestemming van mens en natuur. Hij laat ze stralen in het licht van een nieuwe lente die hopelijk komt.

Maxence Cyrin – Springsong
Warner Classics