Het konijnenhol van Vanishing Twin

Op het vorige album, ‘Ookii Gekkou’, dwaalden de toen nog vier leden van het experimentele Britse popensemble Vanishing Twin rond als droomreizigers, geleid door het heldere licht van de volle maan. Nu, op hun nieuwste album ‘Afternoon X’, verkent de band nog meer de combinatie van experiment en speelse humor.

Het Vanishing Twin Syndrome, ook bekend als het ‘verdwenen tweeling syndroom’, komt voor wanneer een of meerdere foetussen in de baarmoeder sterven in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap. In dit syndroom wordt het weefsel van de overleden foetus geabsorbeerd door de overlevende tweeling, de placenta of de moeder, waardoor het lijkt alsof er een tweeling ‘verdwijnt’.
Cathy Lucas, zangeres van de band Vanishing Twin, heeft dit syndroom ervaren. Ze nam haar mede-tweeling in zich op, waardoor ze in haar eentje eigenlijk twee personen is.

Na verschillende bezettingswijzigingen bestaat de line-up van Vanishing Twin momenteel uit zangeres en multi-instrumentalist Cathy Lucas, drummer Valentina Magaletti en bassist Susumu Mukai.

Het unieke en intrigerende geluid van Vanishing Twin kenmerkt zich door een hypnotiserende mix van spacerock, avant-punk en dromerige, psychedelische pop. Zangeres en multi-instrumentalist Cathy Lucas brengt hierbij haar eigenzinnige manier van songschrijven naar voren, drummer Valentina Magaletti beoefent een unieke vorm van experimentele percussie en bassist Susumu Mukai deelt zijn uitgebreide ervaring in elektronische muziek middels booster energie-injecties. Elk lid van de band fungeert tevens als multi-instrumentalist, waarbij de individuele inbreng ogenschijnlijk de prioriteit heeft boven het uiteindelijke resultaat. Desalniettemin komen de vaak zeer uiteenlopende bijdragen samen en vormen ze een geheel dat een fascinerende trip ‘down the rabbit hole’ biedt naar een surrealistische wereld van klank en geluid.

‘Afternoon X’ bevat acht abstracte, collage-achtige muzikale schilderingen, opgetrokken uit een immens aantal instrumenten, samples en niet nader gedefinieerde bronnen. De stem van Lucas danst daar doorheen, nu eens rauw, dan weer glinsterend als een straal licht in een kosmos van breed uitwaaierende muzikale kleuren.

Het drietal van Vanishing Twin, aangevuld met gasten Phil MFU (samples ‘Afternoon X’), Arthur Sajas (klassieke gitaar ‘The Down Below’; fluit ‘Lazy Garden’) en Elliott Arndt (percussie ‘Subito’), creëert een reeks zinsbegoochelende muzikale passages die je meenemen naar verschillende kamers waarin niets is wat het lijkt. Daar versmelten voortstuwende grooves en stekelige ritmes met minimalistische structuren en psychedelische avant-garde. Flarden teksten waaien voorbij als rafelige krantenknipsels en verhalen van, ja van wat eigenlijk? Het doet er ook niet echt toe. Cathy Lucas gebruikt haar teksten als klankinstrumenten om de interesses, obsessies en chaos in haar leven mee vorm te geven. En leven is wat passeert op ‘Afternoon X’, hoe wonderlijk ook.

Vanishing Twin – Afternoon X
Fire Records | Konkurrent