Lisa O’Neill schildert bezielde Ierse landschappen

In Ierland kennen ze haar al langer, maar ook buiten haar geboorteland neemt de belangstelling toe voor Lisa O’Neill en haar unieke folksound, doorwrochte verhalen en niet op de laatste plaats haar opvallende stem.

De zangeres sleepte al vijf BBC Folk Awards nominaties in de wacht en haar songcyclus Heard A Long Gone Song uit 2018 werd door The Guardian bestempeld tot Folk Album of the Year. Vervolgens kwam in 2019 de Wren EP uit en leverde zij een bewerking van Bob Dylans All the Tired Horses voor de slotscène van de epische tv-dramaserie Peaky Blinders.

Lisa O’Neill (Foto © Keri-Leigh Kearney)

Lisa O’Neill keert nu, ruim vier jaar na Heard A Long Gone Song, terug met het prachtige en indringende album All Of This Is Chance. Zij kan met recht een van de meest expressieve songwriters in de Ierse muziek van nu worden genoemd. Met haar onnavolgbare stem kruipt zij je onder de huid. Haar verhalen resoneren de aarde van het Ierse land, de groeven in de handen van hen die het bewonen en bewerken, hun zweet, hun bloed, maar ook de natuur met wie zij leven, de vogels, de bessen, de zoemende insecten. Lisa O’Neill is een rasechte verteller in de ware zin van het woord.

All Of This Is Chance bevat orkestrale juweeltjes als het groots opgezette, door Myles O’Reilly sfeervol verfilmde Old Note, een melancholisch slaapliedje over de wal die wij mensen hebben opgeworpen die ons heeft gescheiden en vervreemd van onze gevoelsband met de natuur:

The wind whistled you in behind the springtime
Float, Old Note, new among my mind
You hold the note, the note just moves to move mine
Let go the note and so move everything

Het aangrijpende titelnummer All Of This Is Chance is geïnspireerd op een werk van de Ier Patrick Kavanagh (1904 -1967), geboren in het Graafschap Monaghan als zoon van een schoenmaker annex kleine boer en door lezers van The Irish Times in 2000 gekozen als de meest populaire dichter na W.B. Yeats. Zijn gedicht On Raglan Road werd een bekend lied, gezongen door onder anderen Van Morrison en Sinéad O’Connor. In All Of This Is Chance neemt Lisa O’Neil de luisteraar mee in de wereld van Kavanaghs The Great Hunger. Dit gedicht, waarin de schrijver verwijst naar De Grote Hongersnood van de jaren 1840 in Ierland, verhaalt van het leven van Patrick Maguire, een ongehuwde jonge boer die niets anders heeft dan zijn kleine akker:

Clay is the word and clay is the flesh
Where the potato-gatherers like mechanised scarecrows move

Op All Of This Is Chance brengt Lisa O’Neill met haar ongeëvenaarde stemgeluid de beelden uit haar verhalen werkelijk tot leven, en schildert zo een diep persoonlijk muzikaal landschap.

If I was a painter, zingt zij:

If I was a painter with colours no end
I’d paint the whole thing simply again
Where everything runs into everything
Where every colour is born without sin

Daar, waar elke kleur wordt geboren zonder zonde, kleppert een banjo en mijmert een gitaar. Daar wenkt een vogelverschrikker en roept de koekoek. Daar hebben land en leven hart en ziel.

Lisa O’Neill – All Of This Is Chance
Rough Trade | Konkurrent