SQÜRL: Man Ray’s backup band

Jim Jarmusch en Carter Logan, de meesterbreinen achter avant-rockband SQÜRL, gaan in hun nieuwste project op een sonische ontdekkingstocht in het filmische werk van dadaïstisch en surrealistisch fotograaf en filmregisseur Man Ray (1890-1976).

In de afgelopen acht jaar wist SQÜRL het publiek te boeien met hun live soundtracks voor de korte films van Man Ray op prestigieuze locaties zoals het Centre Pompidou in Parijs en de Queen Elizabeth Hall in Londen. Hun inspanningen bereikten een hoogtepunt in het voorjaar van 2023 toen de recent gerestaureerde film Return to Reason in première ging op het filmfestival van Cannes, dat samenviel met de 100e verjaardag van Man Ray’s eerste stappen in de filmwereld.

Het SQÜRL album Music For Man Ray, geproduceerd door Womanray en Cinenovo, bevat vier stomme korte films van Man Ray – L’Étoile de mer (1928), Emak bakia (1926), Le Retour á la Raison (1923) en Les Mysteres du Château de Dé (1929) – elk vertegenwoordigd door een originele score. Jarmusch en Logan wilden met hun muziek een staat van extase creëren die de grenzen tussen bewustzijn en onbewustzijn, realiteit en het surreële zou doen vervagen.

Het album ontstond uit een live-opname in het Centre Pompidou in Parijs in februari 2023 en legt deze reis vast met vervormde gitaren, hypnotiserende feedback, loops, drones, ferme ritmeslagen en gemanipuleerde en kosmisch uitwaaierende synthesizerklanken.

De films en de muziek tonen de creatieve synergie die de afgelopen jaren ontstond tussen Man Ray’s vernieuwende cinema en SQÜRL’s grensverleggende muzikale interpretaties. Er is hoorbaar sprake van een voortdurende, zich in real time ontwikkelende interactie, gevoerd op het scherpst van de snede, van de alerte musici met de kunstenaar Man Ray en zijn filmbeelden.

Jim Jarmusch en Carter Logan laten op Music For Man Ray horen meer te zijn dan de zoveelste band die live improviseert bij een stomme film uit het verleden. SQÜRL is hier, zoals Jim Jarmusch in de liner notes trots laat weten, de enige, echte “Man Ray’s backup band”.

SQÜRL – Music For Man Ray
Sacred Bones Records | Konkurren
t