Harry Bannink (1929-1999) is een van de bekendste Nederlandse componisten van de vorige eeuw. Holland Symfonia brengt op de cd ‘In de ban van Bannink’ een hommage aan deze held van het Nederlandse lied, met medewerking van Loes Luca, Nynke Laverman, Henny Vrienten en Frans van Deursen.
door C. Cornell Evers Klassieke Zaken 29 september 2008
Harry Bannink heeft gewerkt met de grootste Nederlandse woordkunstenaars. Onder hen zijn Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Rutger Kopland en Rob Crispijn. Op hun teksten en die van anderen schreef hij naar eigen zeggen zo’n 3000 liedjes, maar het kunnen er ook meer zijn geweest. ‘Toonzetter’ noemde hij zich eens. Het zal bescheidenheid zijn geweest, maar deze betiteling doet hem hopeloos tekort. Als componist van sprankelliedjes is Harry Bannink ongeëvenaard. Zijn melodieën zingen de woorden mee, als tweede of derde, verrassende stem, of becommentariëren ze, maar nooit op een manier die ten koste gaat van de tekst.
Bannink werkte als muzikaal leider met Wim Sonneveld in diens eerste one-man show. Hij schreef muziek voor de televisieseries ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘‘t Schaep met de 5 pooten’ en voor baanbrekende kinderprogramma’s als ‘Het klokhuis’, ‘De stratemakeropzeeshow ’en ‘De film van ome Willem’.
Hoewel hij met de crème de la crème van de Nederlandse kleinkunst samenwerkte, werd Harry Bannink voor velen toch vooral bekend als de pianist, componist en arrangeur van Annie M.G. Schmidt. Zeven musicals schreef hij met haar, onder andere ‘Heerlijk duurt het langst’ en ‘En nu naar bed’. Het leverde klassieke liedjes op die inmiddels tot het nationale erfgoed horen, zoals ‘Op een mooie pinksterdag’. In 1995 overleed Annie M.G. Schmidt. Bannink schreef in die tijd eigenlijk alleen nog voor ‘Sesamstraat’ en ‘Het klokhuis’. Hij vond het mooi geweest. Eén album nam hij nog op. Hierop zong hij zelf een selectie uit de liedjes die hij met Schmidt had geschreven. De cd ‘Harry Bannink zingt Harry Bannink’ verscheen in april 1999. Enkele maanden later, in oktober, overleed hij op 70-jarige leeftijd aan een hartstilstand.
Begin dit jaar brachten diverse theaters in Nederland onder de noemer ‘In de ban van Bannink’ een bijzonder eerbetoon aan Harry Bannink. Loes Luca, Henny Vrienten, Nynke Laverman en Frans van Deursen zongen bij die gelegenheid, begeleid door Holland Symfonia, bekende en minder bekende Banninkjuweeltjes als ‘Ja zuster, nee zuster’, ‘Zeur niet’, ‘Hondedrollen’, ‘Samen met een vrijer’, ‘Spuit’ en ‘Foxtrot’. Een registratie ervan is nu uit op cd. En wat voor een cd! Het verhaal over het gehandicapte voetballertje Frekie is nog altijd ontroerend en wordt hier ongelooflijk mooi vertolkt door Frans van Deursen, die ook samen met Nynke Laverman het tijdloze, kippenvel veroorzakende ‘Vluchten kan niet meer’ zingt. Snierende nummers als ‘Zeur niet’ en ‘Het is over’ zijn Loes Luca als op het lijf geschreven. En dan is er Henny Vrienten, die de Bannink van de elegante weemoed en het onbestendige verlangen naar voren brengt, om de eigen woorden van de Doe Maar-voorman te gebruiken. Wat Vrienten bedoelt, heet in het Portugees ‘saudade’, het woord dat geen Nederlandse artiest zo begrijpt als hij en waarvan we de volle betekenis horen en voelen als hij zingt ‘Aan een klein meisje’, en ‘Onder de appelboom’. Een monument.
Harry Bannink
In de ban van Bannink
Loes Luca, Nynke Laverman, Henny Vrienten, Frans van Deursen, Holland Symfonia o.l.v. Otto Tausk
Cobra 0027
Vluchten kan niet meer (2015).