Muzikaal duo Inventions klingklangt op album Continuous Portrait: “Mag ik u omhelzen?”

De Amerikaanse ambient musicus Matthew Robert Cooper alias Eluvium en gitarist en toetsenist Mark T. Smith van de Amerikaanse post-rockband Explosions In The Sky werken al enige jaren samen als Inventions. Hun laatste album is getiteld Continuous Portrait.

Inventions is het product van twee muzikale vrienden die zich goed voelen en inspiratie vinden bij het bundelen van hun creatieve krachten en de hoorbare verwondering die het creëren en combineren van de door hen aangeleverde geluiden oplevert. De composities die dit samenwerkingsverband oplevert zijn niet alleen muzikaal verrassend, ze zijn ook bijzonder speels van karakter. Vergeet daarbij Eluvium, vergeet Explosions In The Sky. Matthew Cooper en Mark Smith creëren met Inventions een geheel eigen universum. Hieraan is nu een nieuwe galaxy toegevoegd: ‘Continuous Portrait’. Daarin zijn heen en weer kaatsende ritmes te horen, spacy koren en zelfs, in het sfeervolle titelnummer, koerende duiven. Het album gaat van start met een vrolijk gelach, waarna zich in het nummer ‘Hints and Omens’ een atmosferische feel good soundtrack vol heldere klanken en klaterende synthesizerstroompjes ontvouwt.

Hoewel de spanningsvolle mengeling van muziek, samples en natuur- en andere, vaak alledaagse geluiden (veldopnamen, conversaties) tot opvallende, gelaagde nummers vol contrasten leidt, valt ‘Continuous Portrait’ vooral ook op door een emotionele lichtvoetigheid. Deze laatste eigenschap tilt het album op en laat het dansen, de muziek trilt, doet een positieve energie resoneren. In deze uitstraling klinken met huppelende elektronische patronen aangestuurde, hypnotiserende nummers als ‘Outlook For The Future’ en ‘Close To People’ vervreemdend en vertrouwd tegelijkertijd. Maar ze hebben ook iets melancholisch, als een troostend verlangen naar een wereld waarin er plezier mag zijn en hoop. Het is het leven zelf dat zacht ritmisch klopt in ‘The Warmer The Welcome’ en ‘A Time In My Life’, dat aangenaam wringt in ‘Saw You In A Movie’, maar dat bovenal maakt dat ‘Continuous Portrait’ klinkt als één grote muzikale omhelzing.

INVENTIONS
Continuous Portrait
Temporary Residence / Konkurrent