Romain Leleu en de trompet als ster onder de sterren

De Franse trompettist Romain Leleu
presenteert de trompet als filmster.
Op “Move” The Trumpet As Movie Star speelt hij met zijn eigen Romain Leleu Sextet, het Anne Pacéo Trio en de Stuttgarter Philharmoniker onder leiding van Marcus Bosch, en met als gasten de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf en de Franse saxofonist Raphaël Imbert.

Move is ook de titel van een concerto geschreven door de Franse jazzpianist en componist Baptiste Trotignon. Het album “Move” The Trumpet As Movie Star brengt de opnamepremière van het werk, dat een eerbetoon is aan verschillende grote componisten van filmmuziek. Hun iconische partituren vormen het decor in een “audiofilm” met daarin een hoofdrol voor de trompet van Romain Leleu.

“Move” The Trumpet As Movie Star neemt de luisteraar mee op muziekavontuur naar scenes en locaties uit Nino Rota’s La Strada en The Godfather, Ennio Morricone’s adaptatie van het wilde westen, Les Demoiselles de Rochefort en Chinatown en bepaald niet op de laatste plaats d’Ascenseur pour l’échafaud, een film die net als de muziek van Michel Legrands Dingo is verbonden met Miles Davis (1926-1991).

In de film Dingo van de Nederlands-Australische regisseur Rolf de Heer is Miles Davis, The Man With The Horn, te zien als Billy Cross, de man die met zijn trompet macht over het leven zelf heeft. Weinig instrumenten kunnen zoveel facetten van het leven tot klinken brengen als de trompet. Een trompet kan juichen en liefhebben, in melancholie boven zichzelf uitstijgen, maar ook treuren en de doden herdenken. Het instrument is een veelzijdige acteur, voor wie in de meest uiteenlopende films een hoofdrol is weggelegd.

De uitvoering op “Move” The Trumpet As Movie Star van Dingo door Romain Leleu, dat hier de opmaat vormt voor het orkestrale, in panoramabeeld gepresenteerde, uitbundige titelstuk, klinkt helder transparant en is een van de vele hoogtepunten op het album. Hetzelfde geldt voor Leleu’s interpretatie van die andere Miles Davis klassieker: d’Ascenseur pour l’échafaud. Maar er zijn er meer. In Ennio Morricone’s For A Few Dollars More laat de trompet de premiejagers Clint Eastwood en Lee Van Cleef bijna letterlijk in door paardenhoeven opgeworpen stofwolken opdoemen. Een bijzondere bijdrage is eveneens Ibrahim Maaloufs in fraaie pasteltinten vormgegeven landschap Dans les forêts de Sibérie.

Romain Leleu, de jonge Franse trompettist, navigeert in dit audiolandschap bekwaam door een veelheid van sferen, als bandleider in jazzbezetting en als solist met een volledig orkest, en blaast daarbij zijn wonderschone klanken als de lichtende staart van een ster; een ster onder de sterren.

“Move” The Trumpet As Movie Star
Romain Leleu (trompet & sextet), Stuttgarterr Philharmoniker, Markus Bosch, feat. Ibrahim Maalouf, Anne Pacéo, Raphaël Imbert