De winterreis van Loma

In januari 2023 namen Emily Cross, Dan Duszynski en Jonathan Meiburg van Loma de uitdaging aan om nieuwe muziek uit te brengen als opvolger van hun album Don’t Shy Away uit 2020.

Loma op winterreis (Foto © Emily Cross)

Vanwege persoonlijke redenen en de pandemie leefden ze destijds verspreid over de hele wereld. Op uitnodiging van Cross kwamen ze in de winter van 2023 samen in Dorset, Groot-Brittannië. In een klein stenen huis, ooit de werkplaats van een doodskistenmaker en nu de praktijk van Cross als stervensbegeleider, werkten ze daar gezamenlijk aan hun nieuwste album, How Will I Live Without A Body?. Met minimale opnameapparatuur en weinig instrumenten (gitaar, synthesizer, percussie, een saxofoon en nog zo wat) maakten ze van enkele oude kamers een geïmproviseerde studio. Een gewatteerde doodskist diende daarbij als zangcabine. De bijzondere maar ook verlaten omgeving van het Engelse platteland klinkt door in de thema’s van het album, die gaan over partnerschap, verlies en regeneratie.

Geïnspireerd door onder anderen Laurie Anderson en met behulp van een AI-model dat is getraind met het werk van de performance- en stemkunstenares, vonden de leden van Loma een nieuwe diepgang en perspectief in hun muzikale proces. De titel van het album, ontleend aan een van Anderson’s AI-gegenereerde gedichten, weerspiegelt de reis van de band naar het herontdekken van verbinding en eenheid te midden van persoonlijke veranderingen en uitdagingen.

Het vorige album, Don’t Shy Away, was sterk en dynamisch met verrassende structuren en instrumentale combinaties. Desondanks was het enigszins raadselachtig. How Will I Live Without A Body? biedt een meer constante muzikale reis.

Het album toont de diverse levens en inspiraties van Loma, met gastbijdragen van een Duits percussie-ensemble, Texaanse uilen en het geluid van de branding van Chesil Beach. Het kenmerkende warme, organische geluid van de band blijft echter behouden, met Cross’ heldere en kalmerende stem die de nummers verbindt.

How Will I Live Without A Body? belichaamt bovenal de veerkracht van Loma en de sterke band tussen de leden. Ondanks turbulentie en twijfels maakten zij een album dat rust, hoop en uiteindelijk verlichting uitstraalt. Het is een samenhangend verhaal dat bij elke luisterbeurt groeit en meer onthult.

Loma – How Will I Live Without A Body?
Sub Pop Records | Konkurrent