Jubilerend New Model Army reist op Carnival Redux album back to the future

In een ander jaar zou New Model Army uit het Britse Bradford hun jaarlijkse kerstconcert in de Amsterdamse Melkweg hebben gegeven. In deze tijd van pandemie is echter alles anders.

New Model Army had in oktober wat te vieren. Op 23 oktober 1980 speelde de band van zanger-gitarist Justin Sullivan hun eerste optreden; een indrukwekkende, creatieve en veelbewogen reis van veertig jaar volgde. Normaliter is een dergelijke mijlpaal aanleiding om samen met de fans terug en vooruit te kijken. Dat komt, hopelijk, volgend jaar. Maar nu vierde de band, door de corona-maatregelen gedwongen, het 40-jarig bestaan op 24 oktober met een Live Stream.

Teruggekeken wordt er al wel met een nieuwe release: ‘Carnival (Redux)’ is een heropstanding van het New Model Army album ‘Carnival’ uit 2005, dat met een herschikking van het oorspronkelijke songmateriaal en in een verse remix geheel nieuw leven is ingeblazen.

Redux is een bijvoeglijk naamwoord uit het Latijn dat ‘terugbrengend’ of ‘terugkomend’ betekent. De term wordt in de filmindustrie gebruikt om een nieuwe versie van een bestaande film aan te duiden. Een bekend voorbeeld is Francis Ford Coppola’s ‘Apocalypse Now Redux’ uit 2001, de film opnieuw gemonteerd met een langere speelduur dan het origineel uit 1979 (bron: wikipedia).

Het oorspronkelijke New Model Army album ‘Carnival’ werd opgenomen in Foel Studios in Wales, met Chris Tsangerides als producer en gemixed door Nat Chan in Londen. Het was een ambitieus project met zware onderwerpen variërend van ‘Red Earth’, als reactie op het eerste bezoek van de band aan Zuid-Afrika, de Bradford Riots (‘Carlisle Road’) en de dood van bandlid Robert Heaton (‘Fireworks Night’) en met gitarist Dave Blomberg die op het punt stond om familieredenen uit de band te stappen. ‘Carnival’ werd in september 2005 uitgebracht op Attack Attack.

De band laat nu op de eigen website weten dat ze altijd met het gevoel waren blijven zitten dat ‘Carnival’ het enige New Model Army album was waar het opnemen, mixen en masteren niet het eindresultaat had opgeleverd dat ze oorspronkelijk met het schrijven hadden bedoeld. Dus toen platenmaatschappij Edel belangstelling toonde in het licentiëren en heruitgeven van het album, en er ook nog eens vier bijbehorende tracks (B-kantjes en niet-uitgebrachte nummers) opdoken, zagen de bandleden een kans om het album als geheel ‘opnieuw uit te vinden’.

De leden zeggen zich ervan bewust te zijn dat het erg risicovol is voor welke band dan ook om ‘terug te gaan’ (en voor New Model Army zeer ongebruikelijk) en dat om die reden de absolute afspraak werd gemaakt, dat ze niets opnieuw zouden opnemen. Lee Smith, die eerder de albums ‘Winter’ en ‘From Here’ mixte, werd gevraagd om de nummers te remixen met alleen de originele multi-tracks, zonder al te veel betrokkenheid van de band. Het resultaat is een openbaring. De basiskwaliteiten van het oorspronkelijke album en dan met name de diversiteit van de oorspronkelijke muzikale ideeën komen op ‘Carnival (Redux)’ sterker naar voren en reduceren het eerdere album eigenlijk min of meer tot een demo-schetsboek. De volgorde van de nummers is aangepast, om de toevoegingen van de vier extra songs logisch te maken, en dit leidde ook sonisch tot een sluitend geheel van de heropstanding.

Het mag duidelijk zijn dat er in de gebruikte klankkleuren en dynamiek op ‘Carnival (Redux)’ overlappen zijn met Lee Smiths eerdere werk voor de New Model Army albums ‘Winter’ en ‘From Here’. Zo hadden de krachtig-tribale drums van ‘Red Earth evengoed op ‘From Here’ kunnen donderen. Maar er zijn ook stevig rockende opmaten, onder andere ‘BD3’, naar latere post-‘Carnival’ albums als ‘Between Dog And Wolf’ en ‘Between Wine And Blood’. Het verhalende ‘Rumour And Rapture (1650)’ is een van de vier nieuwe songs en verwijst naar de historische New Model Army, het revolutionaire leger van het Parlement van Engeland dat in 1645 tijdens de Burgeroorlog tussen de parlementariërs en de aanhangers van de koning werd opgericht en waartoe iedereen ongeacht klas of stand kon toetreden. Maar een ellende blijft het, om te vechten (voor wat?) en de dood als metgezel te hebben. Dezelfde dood die je aangrijnst vanuit het oog op het hoesontwerp van de met de band verbonden kunstenares Joolz Denby. Een andere nieuwe loot op ‘Carnival (Redux)’ is ‘One Bullet’, door Justin Sullivan geschreven in 1996, en ook hier overheersen duisternis en uitzichtloosheid.

I was wrong and I have paid
Carry it with me for the rest of my days.
Do you keep one bullet left for yourself
For when it’s all over and done?

‘Carnival’ en ook ‘Carnival (Redux)’, en het laatste door de extra’s misschien zelfs nog meer, is thematisch een loodzwaar album. Teksten als ‘Too Close To The Sun’ en ‘Prayer Flags’ winden er geen doekjes om dat het leven voor de mens hier een eindeloze en voor velen schrale zoektocht naar verlossing is, maar dat die voorlopig door ons eigen handelen uitblijft:

The prayer flags are flying in the wind
The prayer wheels spinning in the wind

And there she blows… our time is gone
And in the womb a new head is beginning to turn
Beyond these Carnival lights there is nothing at all
Just the distant screams and the endless fall

En in het indrukwekkende ‘Another Imperial Day’ beschrijft Justin Sullivan, tien jaar voor ‘Die Trying’ over het vluchtelingenkamp de Jungle in het Noord-Franse Calais, zoals te vinden op het New Model Army album ‘Winter’, de ook in 2005 al schrijnende vluchtelingenproblematiek:

You could be there – on a dark October night
Waiting for the moment to be swimming across the freezing river
Holding a plastic bag of belongings just out of the water
Climbing up the banks on the other side, hiding in the trees

Toch, ondanks alles, biedt het album tegen het einde hoop. Voordat ‘Carnival (Redux)’ afsluit met het ingetogen ‘Fireworks Night’ is er het toegevoegde, prachtig akoestische ‘Caslen (Christmas)’. Samen vormen de twee nummers een waardig en indrukwekkend einde van een album dat ondanks en misschien juist door zijn ontstaansgeschiedenis verfrissend nieuw en absoluut tijdloos is:

And all of this is witnessed
Through a moving pane of glass
Winter sunlight flashing through the trees
Christmas lights and snow to come
Falling soft and silent like a wish
Or a blanket on the years

New Model Army – Carnival (Redux)

New Model Army treedt 10 en 11 december 2021 op in de Amsterdamse Melkweg

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Zo help je CCRyder doorgaan.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank CCRyder waarderen.Mijn waardering € -


“Eyes on the road and hands upon the wheel”