Jazzbassist en componist Kyle Eastwood eert vader Clint: Move ‘em on, head ‘em up.

Een muzikaal eerbetoon aan levende legende, acteur, regisseur en muzikant Clint Eastwood (1930) kan niet anders dan beginnen met de filmmuziek van Ennio Morricone.

Jazzbassist en componist Kyle Eastwood (1968) doet dit in de Overture van Eastwood Symphonic, een muzikale ode aan zijn vader. Het bekende thema van Ennio Morricone voor de spaghettiwesternfilm The Good, The Bad & The Ugly, met Clint Eastwood als ’the Good’, Lee Van Cleef als ’the Bad’ en Eli Wallach als ’the Ugly’, behoort tot een van de meest bekende thema’s in filmmuziek, vergelijkbaar met de herkenningsmelodieën van de James Bond– en Pink Panther-films. Het is het startschot voor een muzikale rodeo (laten we in stijl blijven) vol spanning, avontuur en romantiek, met muziek uit films als Magnum Force, Letters From Iwo Jima, Dirty Harry en A Fistful Of Dollars en van componisten als John Williams en Michael Stevens, om er een paar te noemen.

Eastwood Symphonic is opgebouwd uit thema’s van films waarin Clint Eastwood de hoofdrol speelde, inclusief composities en arrangementen die Kyle zelf maakte in samenwerking met zijn vader. Enkele voorbeelden van films waarin Clint Eastwood (mede) verantwoordelijk was voor de muziek zijn Gran Torino, Bridges Of Madison County, Unforgiven (Claudia’s theme), Changeling en Flags Of Our Fathers.

Voor dit project werkte Kyle Eastwood samen met het Czech National Symphonic Orchestra, onder leiding van de met een Grammy bekroonde dirigent Gast Walzing. Het orkest voerde de werken uit samen met het Kyle Eastwood Quintet, bestaande uit Kyle Eastwood op contrabas en basgitaar, Quentin Collins op trompet, Brandon Allen op saxofoon, Andrew McCormack op piano en Chris Higginbottom op drums.

Vader en zoon Eastwood delen een passie voor film en muziek die op het scherpst van de snede balanceert. Beiden zetten zich maximaal in bij alles wat ze doen. Dit leidt op Eastwood Symphonic tot expressieve, orkestrale bigband jazz, met daarin veel ruimte voor hartstochtelijke solo’s van de leden van het Kyle Eastwood Quintet. Eastwood Symphonic is niet alleen een muzikale hommage van een zoon aan zijn vader, maar ook een hoorbaar eerbetoon aan jazzhelden die beiden bewonderen, zoals Charlie Parker en Dave Brubeck.

Ontbreekt er nog iets op het programma? Ja, de herkenningstune van Rawhide, een Amerikaanse westernserie die op televisie werd uitgezonden van 1959 tot 1966. De titelsong Rawhide, gezongen door Frankie Laine, werd zeer bekend en is later door veel artiesten gecoverd, waaronder de Amerikaanse punkband Dead Kennedys. Lang voor het begin van zijn filmcarrière was Clint Eastwood in deze serie voor het eerst te zien als zijn meest bekende filmpersonage, de cowboy. Kyle Eastwood is inmiddels met Eastwood Symphonic op tournee. Het nummer zou live een briljante uitsmijter zijn: Move ‘em on, head ‘em up, head ‘em up, move ‘em on.

Kyle Eastwood Quintet & Czech National Symphonic Orchestra – Eastwood Symphonic