Half miljoen kliks voor ‘Harmony of the Spheres’ van componist Joep Franssens

Er is wereldwijd veel waardering voor ‘Harmony of the Spheres’ van de Nederlandse componist Joep Franssens. Afgelopen december ging de teller voor dit populaire koorwerk op Youtube over de 500.000 views.

Om de behaalde score te vieren organiseert muziekuitgever Deuss Music in samenwerking met partners een aantal activiteiten rondom het koorwerk.

Zo is er op 9 november a.s. in Den Bosch een symposium over ‘Harmony of the Spheres’ en andere muziek van Joep Franssens i.s.m. Universiteit van Tilburg en November Music.

De complete cyclus ‘Harmony of the Spheres’ wordt door Consensus Vocalis en Parnassus Ensemble o.l.v. Klaas Stok op 7 november uitgevoerd in de Heikese Kerk in Tilburg, op 9 november in de Grote Kerk in Den Bosch en op 16 november in de Kristalkerk in Hengelo.

In 2008 kwam van Joep Franssens de CD ‘Magnificat’ uit, met daarop onder andere ‘Harmony of the Spheres part 1’. Ik schreef hierover het volgende:

Producent Kees Vlaardingerbroek noemt de open houding van Joep Franssens ten aanzien van de ‘beladen’ Europese muziektradities Amerikaans. De componist zelf verwijst liever naar Bach en roemt de wijze waarop deze schijnbaar onverenigbare elementen uit Duitse, Franse en Italiaanse tradities tot een perfect geheel wist samen te smelten. Bach werd in 1997, toen de compositie ‘Roaring Rotterdam’ voor het eerst werd uitgevoerd, als referentiekader genoemd, maar ook Smetana, Amerikaanse minimal music en de popgroep Yes. Al deze invloeden en meer versmelten op Franssens’ nieuwe cd tot een triomfantelijke, orkestrale ode aan de enige echte stad die Nederland rijk is: ‘Roaring Rotterdam’. Het koorwerk dat volgt, ‘Harmony of the spheres part 1’, roept met prachtige vocale lichtbanen herinneringen op aan de Hongaar Ligeti. En dan is er ‘Magnificat’. In tegenstelling tot de gebruikelijke nieuwtestamentische lofzang van Maria is Franssens’ Magnificat een hulde aan de natuur op een tekst van de Portugese dichter Fernando Pessoa. ‘Magnificat’ laat in elke noot de bevrijdende kracht horen die muziek kan zijn. Want vrijheid, daar gaat de muziek van Joep Franssens over. En die brengt hij op indrukwekkende wijze tot klinken.

C. Cornell Evers, 17 maart 2008

Joep Franssens
Roaring Rotterdam, Harmony of the Spheres part 1, Magnificat
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Gerd Albrecht; Nederlands Kamerkoor, Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor o.l.v. Tönu Kaljuste
Etcetera KTC 1321

http://www.joepfranssens.com