Songs in the Key of Life: De vogel kraai als levensbrenger

Muziek in de Sleutel van het Leven, naar het gelijknamige legendarische album van Stevie Wonder uit 1976

Adrian Crowley © Conor Horgan

De Ierse zanger Adrian Crowley brengt op zijn album ‘The Watchful Eye Of The Stars’ uit 2021 magische en surrealistische liedjes die de verbeelding prikkelen. Muziek en songteksten laten de luisteraar op een andere, meer intense manier naar de wereld kijken en tonen hoe zinrijk die is. Daarnaast ademen ze een tederheid die in tijden van polarisatie en sociale isolatie een grote troostende kracht is.

Vogels komen veelvuldig voor in Crowley’s werk. Zo is er de troostbrenger Little bird of sunshine uit ‘A Shut-in’s Lament’.

Little bird of sunshine
I watch you on my window sill
Rescued from my nighttime
My visitor, my newfound friend
Little bit of golden, straight out of the blue
I wait for you to sing your sunny song
(Uit: ‘A Shut-in’s Lament’)

Zwarte kraai

De meest aansprekende vogel op ‘The Watchful Eye Of The Stars’ is evenwel de zwarte kraai uit het bijna hymnische ‘Crow Song’. Het gebeurde toen hij nog jong was. Op een stormachtige nacht in Ierland bracht Adrian Crowley’s broer een gewonde kraai mee naar huis. Nadat hij er een tijdje voor had gezorgd, vloog de kraai uit zichzelf weg en liet daarbij een diepe indruk achter. Crowley schreef er een verhaal over, dat later ‘Crow Song’ zou worden. De zwarte vogel wordt vaak in verband gebracht met sterven. Adrian Crowley schreef echter een lied over het leven, over een tweede kans krijgen, ook al eindigt het uiteindelijk met de dood van de kraai.

It was late October the next time I saw you
I was walking along the top of the fence

When I looked down and I saw the cluster of bones and black feathers
That lay among the rusty bracken
Solitary Crow with a cripple wing
And I looked to the sky
(Uit: ‘Crow Song’)

‘Crow Song’ is geen morbide nummer. Zeker niet. Zie het als een metafoor voor een geschenk dat het leven je geeft en waarvan je niet zeker weet hoe ermee om te gaan, maar dat het aan jou is je best te doen ervoor te zorgen.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Zo help je CCRyder doorgaan.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank CCRyder waarderen.



Mijn waardering € -


“Eyes on the road and hands upon the wheel”