DROOMMACHINE

In 1916 kwam Brion Gysin schreeuwend ter wereld en is daar sindsdien niet echt meer mee opgehouden, ook al is hij inmiddels dan overleden. Gysin ontwikkelde zich tot een radicaal Amerikaans kunstenaar en schilder en ging de geschiedenis in als de man die de mensheid The Dream Machine gaf, een apparaat dat is gebaseerd op ‘de taal van het licht’.

Hoewel Gysin’s Dream Machine niet bepaald een recente vinding was, werd hij pas op 13 februari 1988 voor het eerst als installatie aan het publiek getoond, en wel in Aorta in Amsterdam. Om het apparaat voor een groter publiek beschikbaar te maken, hebben experimenteel georiënteerde instellingen als The Hafler Trio en Thee Temple Ov Psychick Youth nu besloten The Dream Machine in beperkte oplage in productie te nemen. Wereldwijd zijn 1000 stuks vervaardigd van een combinatiepakket, waarin een CD/LP en een bouwdoos waarmee een eigen Dream Machine in elkaar kan worden gezet.

https://www.youtube.com/watch?v=MIsp2NYBbEQ

De uiteindelijke droommachine bestaat uit een grote zwarte geperforeerde buis, die men naar eigen believen van kalligrafieën kan voorzien. Het is de bedoeling dat de buis op een draaiende 78 toeren-pickup wordt gezet, met een lamp daarboven. De werking is gebaseerd op het scala van kleuren dat men waarneemt als men met dichte ogen voor de installatie gaat zitten. Waarbij de op een geluidsplaatje uit het tropisch regenwoud klinkende soundtrack voor een extra prikkel zorgdraagt. Vreemd? Diverse gerenommeerde musea van moderne kunst gingen de toekomstige knutselaar-dromer al voor.

C. Cornell Evers OOR 19 mei 1990