Algerijnse zangeres Souad Massi vertelt op ‘Oumniya’ haar persoonlijke verhaal

Met haar nieuwe album ‘Oumniya’ (‘Mijn Wens’) neemt de Algerijnse zangeres en gitariste Souad Massi (1972) de luisteraar mee in een persoonlijk verhaal over haar leven en de emoties die daarbij horen.

Souad Massi is een Noord-Afrikaanse ster. Zij zingt en speelt folk en rock, fado en raï, Afrikaanse blues en zelfs Franse chansons. Souad Massi is maatschappelijk betrokken. Met haar muziek neemt zij het op voor de verdrukten en gemarginaliseerden in de wereld. Over de vaak problematische situatie waarin vrouwen verkeren zingt zij, over het recht op een waardig leven voor iedereen, en over de politiek en mensenrechten in haar geboorteland Algerije. ‘Fi Bali’ op ‘Oumniya’ gaat daarover, over een Algerije dat in zijn ontwikkeling is blijven stilstaan en niet wordt bestuurd. Maar dat wel haar land blijft, haar ‘Pays Natal’.

Souad Massi studeerde Arabisch-Andalusische klassieke muziek en op haar zeventiende trad ze al op met de flamencoband Les Trianas d’Alger. Flamenco maakte snel plaats voor rock en de Algerijnse rockband Atakor. Eind jaren negentig, nadat zij had deelgenomen aan het ‘Femmes d’Algérie Festival’ in Parijs, vestigde Souad Massi zich met haar gezin in de Franse lichtstad. Daar kon zij zich ook meer openlijk uiten over de toestand in haar thuisland.

De meeste van de tien songs op ‘Oumniya’ worden door Souad Massi in het Arabisch gezongen. Alleen de folksongs ‘Pays Natal’ en ‘Je Chante’ zijn in het Frans. Naast de zangeres annex gitariste spelen op ‘Oumniya’ Rabah Khalfa op derbouka, Mehdi Dalil op mandoline en gitaar, Mokrane Aldani op altviool en Adrinao Tenorio op drums.

De songs op ‘Oumniya’ zijn opgebouwd rondom het warme stemgeluid en heldere gitaarspel van Souad Massi. Haar medemuzikanten begeleiden haar virtuoos en op gloedvolle wijze. Hier zijn stuk voor stuk topmuzikanten aan het werk. Maar meer nog dan het hoge muzikale niveau van ‘Oumniya’ is het de melancholie die uit de muziek spreekt die direct raakt, het verlangen dat erin hoorbaar is, naar een wereld waarin er voor ieder mens geluk mogelijk is, een thuis. Het is deze wens die Souad Massi met ‘Oumniya’ uitdraagt. Als de wereld maar wilde luisteren.

Souad Massi – Oumniya (Believe Naïve/PIAS)