Verpletterende Halloween Kills soundtrack van John Carpenter: “Verzet is zinloos”

De Amerikaanse componist, regisseur en producer John Carpenter en zijn muzikale partners Cody Carpenter en Daniel Davies weten niet van ophouden.

Na de release van Lost Themes III in februari zagen we in augustus de remixen van Turning The Bones (CHVRCHES Remix) en Good Girls (John Carpenter Remix) voorbij komen. Nu, in oktober, is er dan van de enige echte horror-koning de originele muziek voor het langverwachte tweede deel in de nieuwe Halloween-trilogie: Halloween Kills. De soundtrack van de film, geregisseerd door David Gordon Green met horror-icoon Jamie Lee Curtis in de hoofdrol, is uitgebracht bij het label met de toepasselijke naam Sacred Bones Records.

Filmregisseur, acteur en componist John Howard Carpenter is zo boomer als een boomer maar zijn kan. Hij is geboren in New York City op 16 januari 1948, slechts enkele jaren na het einde van het real life horrorhuis van de tweede wereldoorlog. Hij mag dan inmiddels op leeftijd zijn, de meester beheerst het elektronische instrumentarium als geen ander en kraakt met zijn duister-futuristische scores menig jongere elektrofröbelaar. Zoals in het Star Trek Universum de Borg hun opponenten meedelen: “Resistance is futile — you will be destroyed and assimilated.” Maar ik dwaal af. Halloween Kills is horror, en dat zullen we weten ook.

John Carpenter componeert en neemt zijn eigen partituren op sinds hij de muziek bij zijn eerste film, Dark Star uit 1974, maakte op een EMS VCS 3 modulaire synthesizer. Hoewel dat oorspronkelijk een kostenbesparende maatregel was, bleef hij de meeste van zijn films scoren. De soundtracks van de Halloween-films They Live en Escape from New York werden klassiekers op zich.

Michael Myers (aka The Shape) in Halloween Kills, directed by David Gordon Green.

John Carpenter blijft in zijn score voor Halloween Kills trouw aan de geest van het origineel uit 1978, maar tegelijkertijd slaat hij een imposante brug naar het heden.

De muziek is typisch voor het sonische palet waarmee John Carpenter werkt. Grimmige, analoge synthesizertonen golven in duistere nevelwolken voorbij, dissonante noten ademen gevaar, een majestueus opgetrokken, massieve wall of noise kleurt zwarter dan zwart, geluid als rauw staal schuurt over geluid als rauw staal, hard, dreigend, het naderende onheil onafwendbaar. Soms is er de piano, een tinkelend rustpunt, en kan er adem worden gehaald, even, tot zich een nieuwe doos van Pandora opent en synthesizers het alles verzengende vuur weer uit volle kracht aanblazen.

De Halloween Kills-score is het werk van een virtuoze kunstenaar, die ook na bijna een halve eeuw zijn artistieke grenzen blijft verleggen en steeds weer nieuwe baanbrekende manieren vindt om verpletterend indrukwekkende muziek in een overtreffende trap te maken. Want dat is wat Halloween Kills is. Oké boomer.

John Carpenter & Cody Carpenter & Daniel Davies – Halloween Kills (OST)
Sacred Bones / Konkurrent
Beeld: film stills Halloween Kills