Italiaanse componist Bruno Bavota breekt de grote stilte

Veel jonge pianisten van nu zijn opgegroeid met interesse en talent voor de piano en klassieke muziek, maar ook met pop, rock, jazz en improvisatie, met synthesizers en elektronische instrumenten. En dat willen ze ons laten weten ook. Het belangrijkste uitgangspunt van hun muzikale avonturen is, naast nieuwsgierigheid, de eigen intuïtie vertaald in een persoonlijke ontdekkingsreis.

Bruno Bavota (Foto: Linda Russomanno)

De jonge en productieve Italiaanse componist en multi-instrumentalist (piano, synthesizer, gitaar) Bruno Bavota bracht begin 2019 eerst het album ‘Re_Cordis’ uit, in de herfst van datzelfde jaar gevolgd door het prachtig transparante, minimalistische album ‘Get Lost’. Toen arriveerde in 2020 covid-19, in Europa eerst en vooral in Italië, en brak er een jaar aan van angst en beklemming. Net als voor zovelen werd 2020 voor Bruno Bavota een tijd van isolatie en afwachten, een jaar waarin er hoop was dat de pandemie zou overwaaien en er aan het eind (misschien) een betere wereld wachtte. Beide verwachtingen kwamen niet uit.

Apartments Songs & Loops

De angst die Bruno Bavota aanvankelijk ervoer maakte na een tijdje plaats voor vermoeidheid, die zich vervolgens omvormde tot een rusteloze energie. De drang van de musicus om te creëren won aan kracht en werd uiteindelijk sterker dan het gewicht van het moment. Zo werden ‘Apartment Loops’ en ‘Apartment Songs’ geboren. De composities waren eerst alleen digitaal beschikbaar, in vier losse delen, als ‘Apartment Loops Volume One & Two’ en ‘Apartment Songs Volume One & Two’, maar zijn nu als geheel verkrijgbaar op 2CD of dubbelelpee onder de titel ‘For Apartments – Songs & Loops’. De elpeeversie komt in een Limited Edition van Terracotta Red vinyl voor ‘Apartment Loops’ en Chartreuse Green* vinyl voor ‘Apartment Songs’.

Het dubbelalbum laat twee verschillende kanten horen van de creatieve productie waaraan Bruno Bavota zich tijdens zijn fysieke isolatie van de (culturele) wereld wist over te geven.

‘Apartment Songs’ is een suite van dertien korte solo akoestische pianowerken, met spaarzame akkoordenschema’s en veel ruimte tussen de noten. Het stemmige spel van Bruno Bavota ademt vrijheid. De pianist brengt een vorm van verwondering over in de manier waarop de ene hand caleidoscopische ritmes speelt, terwijl de ander de geest van improvisatie tevoorschijn tovert. Hij weet zo de suggestie te wekken dat zijn muziek zonder einde is en in feite altijd door kan gaan.

‘Apartment Loops’ lijkt heel anders, maar de opzet, het zoeken naar de eigen persoonlijke expressie, was ook hier het uitgangspunt van de instrumentale exploraties. ‘Apartment Loops’ bestaat uit een serie uitgebreide verkenningen van de mogelijkheden van synthesizers en externe effectenprocessors. Dit heeft geresulteerd in zes elektronische composities waarin minimalistisch pulserende droomsequenties, ambient-achtige experimenten en kosmische, elektronische melodieën elkaar in vibrerende, vrij stromende lagen overlappen en zo een sonische ontdekkingsreis creëren waarin de heldere klankruimte als ziel centraal staat. Muziek om de grote stilte te breken.

Bruno Bavota – For Apartments – Songs & Loops
Temporary Residence / Konkurrent

Bruno Bavota treedt 17 september op in TivoliVredenburg in Utrecht

*Chartreuse is een sterke (55 % alcohol) kruidenlikeur geproduceerd door de monniken van de Kartuizer Orde in het klooster La Grande Chartreuse in de Franse Alpen. De drank wordt volgens geheim recept gemaakt van 130 verschillende planten, kruiden en specerijen. Alle likeuren bevatten dezelfde 130 bestanddelen, maar door onderling verschillende verhoudingen en rijpingswijzen zijn er verschillende versies van de likeur. De bekendste is de Groene Chartreuse, de enige likeur ter wereld met een volledig natuurlijke groene kleur. Het klooster La Grande Chartreuse kreeg wereldwijd bekendheid door de gelauwerde documentaire ‘Into Great Silence’.