Op droomreis met violiste Isabelle Faust

Het album ‘Solo’ van Isabelle Faust klinkt alsof de violiste zo even de woonkamer is binnengelopen, haar viool stemde en een concert geeft helemaal en alleen voor jou, waarin ze je meeneemt op een unieke, muzikale droomreis.

Ze is een van de meest gevierde violistes in de wereld. Haar plaatopnamen zijn bijna niet meer te tellen. En toch weet violiste Isabelle Faust nog altijd en steeds weer opnieuw te verrassen met haar meeslepende interpretaties. Ze verdiept zich in elk stuk en houdt daarbij rekening met de historische context, het gebruik van geschikte instrumenten en de authenticiteit volgens de huidige kennis. Zo weet ze een breed repertoire van componisten met passie uit te voeren en te belichten.

Ze beschikt daarbij over een grote artistieke nieuwsgierigheid en laat zich in haar uitvoeringspraktijk en muzikale keuzes inspireren door verschillende tijdperken en vormen van instrumentale samenwerking. Ze ziet muziek niet als een doel op zich, maar benadrukt de essentie van het stuk op een toegewijde, subtiele en gewetensvolle manier.

Dat doet Isabelle Faust op dit album solo. Ze neemt de luisteraar bij de hand en leidt die door en langs een schilderachtige panorama van Europese muziek voor solo viool uit de tweede helft van de barok. Dat voert van Biber’s beroemde ‘Guardian Angel Passacaglia’ tot Guillemain’s ‘Amusements’ en sonates en fantasia’s van Matteis (vader en zoon), Pisendel en Vilsmayr. Of ze nu dromerig of virtuoos zijn, of allebei, de stukken getuigen van de diversiteit aan, vaak lokaal gekleurde, inspiratiebronnen uit Italië, Frankrijk, Engeland en de Duitstalige landen – en van hun wonderbaarlijke resoneren en reageren op elkaar.

‘Solo’ staat voor muziek vol romantiek en schilderachtige landschappen. De violiste excelleert daarin met opvallend heldere klankkleuren, die naadloos aansluiten bij de lyrische aanpak waarmee zij het veelkleurige, muzikale verleden tot leven en naar onze tijd brengt.

Daarbij koppelt zij een adembenemende techniek aan een verregaande persoonlijke aanpak; in de dialoog tussen haar en de luisteraar slaan de vonken van emoties en levenslusten hoorbaar over.

Dit levert muziek op met als sleutelwoorden intensiteit en hartstocht. Isabelle Faust neemt je ‘Solo’ mee in een wereld van muzikale schoonheid en diepe betovering.


Isabelle Faust – SOLO Baroque Works For Solo Violin
HMM902678 / EAN 3149020949276

Foto Isabelle Faust © Marco Borggreve