Klassiek surfen met The Beach Boys

Musicus en arrangeur Roeland Jacobs en Rob van Weelde, medeoprichter van de WedgeView Studios én eigenaar van het label WedgeView, houden wel van een avontuurtje. Ze gingen voor hun nieuwste uitdaging klassiek surfen met The Beach Boys.

The Seven Symphonies – A Classical Tribute to Beach Boys Music, luidt de titel van het nieuwste projectalbum van Roeland Jacobs en Rob van Weelde. Het duo wilde aantonen dat muziek van The Beach Boys uitermate geschikt is voor uitvoering door groot orkest, in dit geval het Antwerp Philharmonic Orchestra.

Roeland Jacobs en Rob van Weelde selecteerden uit het repertoire van de legendarische Amerikaanse westkustband drieëndertig songs en transformeerden die tot zeven symfonieën. Bij hun keuze liet het tweetal zich leiden door de esthetiek van de songs en, niet onbelangrijk, hun klassieke mogelijkheden. Of de songs bekend zijn, deed er minder toe.

De kenmerkende harmonieën van The Beach Boys bleken zich goed te lenen voor klassieke uitvoering. Roeland tekende voor de arrangementen van de songs, die Rob in zeven symfonieën indeelde met als titels Capella, Room For Nature, Beach Waltz, The Nearest Faraway Symphony, Symphony Of The Unknown, Symphony Of The Little Bird en, hoe kan het anders, Pet Symphony.

Een filharmonisch orkest in volle bezetting vormde de basis voor The Seven Symphonies. Voor Roeland Jacobs was dit geen onontgonnen terrein. Zo arrangeerde hij eerder songs van de Braziliaanse zanger en componist Antonio Carlos Jobim en bewerkte die voor strijkers van het Radio Philharmonisch Orkest met als hoofdgast trompettist Teus Nobel.

Bij het schrijven van de klassieke arrangementen voor de Beach Boys songs moest bepaald worden welke instrumenten de leidende rol voor hun rekening zouden nemen en welke instrumenten de ritmesecties. Roeland zette na afronding de arrangementen om naar midi-bestanden, waarna Dominique Vanhaegenberg de muziek orkestreerde.

The Seven Symphonies zijn begin augustus 2021 met de zestig musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra in de Galaxy Studios in het Belgische Mol opgenomen. Het proces stond onder leiding van de dirigente van het orkest, de Braziliaanse Alexandra Arrieche.

Popquiz

Zoals gezegd was de bekendheid van de songs van minder belang. Maar ze zijn er wel: Summer’s Gone, Surf’s Up, Heroes And Villains, Pet Sounds, God Only Knows en meer klassiekers uit de Beach Boys catalogus. Er valt best wel een aardige popquiz te maken rondom The Seven Symphonies – A Classical Tribute to Beach Boys Music. Maar ook los daarvan heeft het album genoeg te bieden, aan muzikale kwaliteit, en verscholen verrassingen.

The Seven Symphonies glijden soepel uit de luidsprekers als een surfer op een zonnige dag over de bovenste toppen van de golven. De golven zijn bekend, ze horen bij de geschiedenis van de popmuziek. Tegelijkertijd zijn ze helemaal nieuw, zoals iedere golf die wordt geboren nieuw is. De blijmoedige liedjes van The Beach Boys maken voor veel mensen deel uit van een soort collectief geheugen. Roeland Jacobs en Rob van Weelde en met hen Antwerp Philharmonic Orchestra activeren met The Seven Symphonies dat geheugen. Zij laten het verleden herleven op een manier die verder gaat dan obligaat zwelgen in nostalgie.

Roeland Jacobs voegde met zijn arrangementen niet zozeer iets toe aan de Beach Boys sound. Hij herschreef die tot een prachtig gelaagd en magistraal orkestraal werk. Muzikaal avontuur en instrumentale speelsheid staan daarin garant voor een voortdurende, heldere sprankeling. In de symfonieën zijn jazz, bigband, pop en filmmuziek verwerkt, maar vooral en toch op de eerste plaats de harmonieën die de muziek van The Beach Boys tijdloos maken. Als dan aan het eind van Pet Symphony het orkest de afsluiter God Only Knows speelt, weet je: Het is goed.

Op donderdag 2 juni 2022 voert het Antwerp Philharmonic Orchestra The Seven Symphonies live uit in de Antwerpse Schouwburg.

Antwerp Philharmonic Orchestra: The Seven Symphonies – A Classical Tribute to Beach Boys Music