ITALIAANSE MELANCHOLIE

Piccola Orchestra Avion Travel laat op de cd ‘Selezione’ een aantal van de prachtige canzones horen die dit kleine Italiaanse orkest de afgelopen 15 jaar met veel succes heeft uitgebracht.

door C. Cornell Evers Residence 1 april 2005

Pakkende muziek onderscheidt zich vaak door het gevoel van melancholie die de melodieën, de akkoorden en de woorden oproepen. En melancholie, dát hebben de ‘canzones’ die Piccola Orchestra Avion Travel speelt.

De zes muzikanten van Avion Travel zijn altijd bezig nieuwe uitingsvormen voor hun gepassioneerde muziek te vinden. Ze doen dit met cd-opnamen en theateroptredens, maar ook met het maken van filmmuziek en muziek voor tv-commercials. De groep is hiervoor al diverse malen in de prijzen gevallen, onder andere op het San Remo festival. De musici kregen gouden en platina platen en werkten samen met producers als Arto Lindsay, Lucio Battisti, Claudio Baglioni en Vinicio Capossela. Artiesten als Michael Nyman en Paolo Conté mogen tot hun fans gerekend worden.

Piccola Orchestra Avion Travel is in 1980 ontstaan in de underground rockscene van Caserta, bij Napels. In 1992 baarde de groep opzien met de cd ‘Bellosguardo’. Avion Travel liet hierop een eigen originele stijl horen waarin Italiaanse tradities op intelligente en aantrekkelijke wijze werden vernieuwd. Meer cd’s volgden, zoals ‘Finalmente Fiori’, dat door critici werd bestempeld als ’59 minuten pure magie’. Eenzelfde ontvangst was er in 1999 voor de cd ‘Cirano’, die werd geroemd als een meesterwerk in de geschiedenis van de Italiaanse populaire muziek. De titeltrack van ‘Cirano’ was te horen in een commercial voor de Volkswagen Passat.

In 2003 bracht Piccola Orchestra Avion Travel‘Poco Mossi Gli Altri Bacini’ uit, een nieuw markeringspunt in de geschiedenis van de groep. Op deze cd is zanger Peppe Servillo in duet te horen met zangeressen als Elisa and Caterina Caselli. ‘Piccolo Tormento’, een van de nummers, vormde de basis voor de soundtrack van de film La Felicità Non Costa Niente met Francesca Neri. Peppe Servillo zelf speelde eveneens een rol in de film.

Piccola Orchestra Avion Travel – Selezione