Elektronisch pianoduo Grandbrothers ter kerke

De Turks-Duitse jazzpianist Erol Sarp en de Zwitserse producer/elektronisch musicus Lukas Vogel kennen elkaar van de universiteit in Düsseldorf. Als Grandbrothers verbinden zij sinds 2011 hun muzikale achtergronden en disciplines met elkaar, maar ook oud met nieuw, verleden met heden.

Grandbrothers wilden vanaf het begin van de band liefhebbers van zowel klassieke muziek als fans van elektronische muziek aan zich binden met een uitgebalanceerde mix van ‘hoge’ cultuur en popcultuur. Om dat te bereiken koppelen zij klassieke compositievormen aan moderne, experimentele producties en klankontwerpen. Zo combineren de twee de conventionele benadering van de piano met een door henzelf ontworpen geheel van software bestuurde, elektromechanische hamers, waarmee delen van de (geprepareerde) piano worden bespeeld.

Tijdens de opnamen voor de eerste twee Grandbrothers albums, ‘Dilation’ uit 2015 en ‘Open’ uit 2017, was de afspraak dat alles op het moment zelf op het instrument moest worden gespeeld. Dat principe werd in 2021 met ‘All the Unknown’ losgelaten. Er ontstond zo ruimte voor de productie en opnamen van gestapelde lagen, waardoor er meerdere pianopartijen tegelijkertijd konden klinken.

Op het nieuwe Grandbrothers album ‘Late Reflections’ krijgt het duo er een derde speler bij, een die staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, te weten de Kölner Dom.

‘Late Reflections’ is opgenomen ter gelegenheid van het concert voor de jubileumviering van “700 Jahre Chorweihe” (“700e verjaardag van de wijding van het koor”) in de Dom van Keulen op 26 augustus 2022.

Grandbrothers kreeg van het kerkbestuur toestemming om in de zomer van vorig jaar in de avonduren opnames te maken in wat een van de grootste gotische kathedralen ter wereld is. Een unicum. Het was de eerste keer dat, behalve de eigen kerkkoren, musici toestemming kregen om in het historische gebouw, op het koor, opnamen te maken.

De ruimteakoestiek van de kathedraal, met een bebouwde oppervlakte van 6.900 vierkante meter de grootste in Duitsland, heeft een galmtijd van maar liefst 13 seconden. Erol Sarp en Lukas Vogel hebben dat gegeven op ‘Late Reflections’ optimaal benut. Het resultaat is vaak onwerelds, alsof de geschiedenis, door de echo’s, vanuit het verleden direct tot ons spreekt.

Grandbrothers gaan op ‘Late Reflections’ in tien composities, samen drie kwartier, op een tijdreis door de sonische mogelijkheden die de eeuwenoude architectuur van de Kölner Dom heeft te bieden. Daar dansen pianotonen en zweven elektronische wolken als engelenkoren. Daar ontspringen en klateren klankenfonteinen omhoog en lichten prachtig divergerende lichtbundels op vanuit de indrukwekkende glas-in-lood ramen. Samen bieden ze een hallucinatieve, auditieve ervaring.

Grandbrothers – Late Reflections
City Slang | Konkurrent

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Zo help je CCRyder doorgaan.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank CCRyder waarderen.Mijn waardering € -


“Eyes on the road and hands upon the wheel”