Componist en pianist Ryuichi Sakamoto overleden (1952-2023)

Naar nu bekend is geworden, is de Japanse componist en pianist Ryuichi Sakamoto afgelopen week, op dinsdag 28 maart, overleden.

Ryuichi Sakamoto (1952, Tokio) was een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. Zijn succesvolle carrière omspande bijna een halve eeuw. Ooit verkende hij, samen met medeoprichters Haruomi Hosono en Yukihiro Takahashi, met het Yellow Magic Orchestra de grenzen van de technopop. Met zijn klassieke composities trad hij later in de voetsporen van Debussy en Ravel. Als acteur was hij te zien in dezelfde films als waarvoor hij de gelauwerde en Oscar-winnende (‘The Last Emperor’) muziek schreef.

Na de kernramp in Fukushima in 2011 werd Sakamoto een iconische figuur in de Japanse sociale beweging tegen kernenergie. Vanaf 2012 organiseerde hij het jaarlijks terugkerende muziekevenement NO NUKES, waaraan veel bekende kunstenaars, onder andere Kraftwerk, deelnamen om te protesteren tegen kernenergie. Als Sakamoto na met keelkanker te zijn gediagnosticeerd terugkeert naar de muziek, leidt zijn intens beleven van de crises in het leven in 2017 tot een nieuw meesterwerk: ‘async’. Onlangs kwam van hem het album ’12’ uit, een geluidsdagboek dat hij opnam tijdens zijn laatste gevecht tegen kanker. Twaalf intieme ‘meditaties’ voor synthesizer en piano, waarin Sakamoto zijn naderende dood schouwt, terwijl hij tegelijkertijd het leven zacht omarmt.