Dwalen met luitist Jozef Van Wissem

De Nederlandse luitspeler en componist Jozef Van Wissem legt in zijn muziek steeds weer nieuwe transculturele verbindingen op hoog niveau.

Zo werkte hij veelvuldig samen met de Amerikaanse filmregisseur en musicus Jim Jarmusch, die een zielsverwant is. Bekend is de score voor diens vampierfilm ‘Only Lovers Left Alive’ uit 2013. Van Wissem werkte daarvoor samen met de rockband SQÜRL, met daarin de regisseur zelf op gitaar. De soundtrack werd in 2014 wereldwijd op plaat uitgebracht en onderscheiden met een Cannes Soundtrack Award.

De luitist bracht meer gezamenlijke albums uit met Jim Jarmusch: ‘Concerning The Entrance Into Eternity’ en ‘The Mystery Of Heaven’ in 2012, in 2019 ‘An Attempt To Draw Aside The Veil’ en vorig jaar nog was er ‘American Landscapes’, gestoken in een hoes met daarop een afbeelding van het tweeluik ‘Untitled (Ferguson Police, August 13. 2014)’ van de Amerikaanse kunstenaar, filmer, fotograaf en musicus Robert Longo.

Verleden en heden, donker en licht, nacht en dag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in de muziek van Jozef Van Wissem, ook op zijn nieuwste album ‘The Night Dwells In The Day’. Met behulp van zijn luit, elektronica en ritmes, dwaalt de musicus in zeven tracks door zinsbegoochelende landschappen. Daar is ‘The Devil A Fair Angel And The Serpent A Subtle Beast’ en wordt aan het eind van de queeste ‘The Day Of The Lord’ verkondigd. Voorafgaand is er de getuigenis van ‘Slowly The Rays Of Daylight Fade’ en de wens ‘May The Bright Gate Welcome You’. In het centrale nummer ‘The Call Of The Deathbird’ harmoniseert Jozef van Wissem’s oud-testamentische stem perfect met de hemelse vocalen van de Ierse gastvocaliste Hilary Woods, bekend van haar indrukwekkende album ‘Act Of Light’. Vooral dit laatste element, het licht dat door de barsten van de wereld schijnt en een serene rust brengt, ondanks de schaduwen van de nacht die ook in de dag huizen, kenmerkt de muziek op ‘The Night Dwells In The Day’.

Jozef Van Wissem – The Night Dwells In The Day
Incunabulum | Konkurrent