De sjamanistische bospunk van Snapped Ankles

Snapped Ankles als bandnaam hint nou niet direct naar dansbare postpunk. Toch is dat precies de muzikale motor waar de band uit Londen energiek op los gaat. De leden voeren daarbij een activistische koers tegen de oprukkende ontbossing in de wereld en gaan live het podium op in sjamanistische boomkostuums. Welkom in Forest Of Your Problems.

Bands die in vermomming het podium opgaan zijn niet nieuw. Voorbeelden uit de pop- en rockgeschiedenis zijn ondermeer The Residents, Kiss, GWAR en Daft Punk. Vermommingen hebben vaak, ook al verhullen ze iemands identiteit, iets humoristisch relativerends. De boomkostuums, waarin de vier van Snapped Ankles live optreden, doen bijvoorbeeld bijna kinderlijk aan in de goede betekenis van het woord. De bandleden voeren ook geen actie in de trant van “How dare you?” zoals klimaatactiviste Greta Thunberg, maar roepen vrolijk, met gevoel voor understatement, “It’s a great time to be alive”. En dan komt de boodschap die de band sinds het debuutalbum Come Play The Trees uit 2017 verkondigt: als de verstedelijking in de wereld zich voortzet en bossen steeds meer in het defensief worden gedrongen, dan zal de natuur uiteindelijk terugslaan. En nee, bomen geplant in rechte rijen, een goed geordende monocultuur met netjes aangelegde toegangswegen en afgebakende ruiter- en wandelpaden, waar de lucht zwanger is van de geur van groengewassen geld, dat noemen we geen bos. En het is zeker geen oerbos, ooit bron van biodiversiteit en leven, maar nu opgeofferd aan wat heet moderniteit en vooruitgang.

Laten we even een zijsprong nemen en het over bossen hebben (speerpunt in de actieradius van Snapped Ankles), en dan meer specifiek over de Amazone, het grootste regenwoud in de wereld, waarmee ik mijzelf, zoals mijn lezers weten, al tientallen jaren bezighoud.

Klimaat in brand

“Het klimaat staat in brand en het is erger dan we dachten.” Dit is de strekking van een onlangs gelekt en uiterst alarmerend rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties. De leden van het panel menen ook dat de mensheid de grote klimaatveranderingen, zoals die er nu voor staan, gewoon niet aankan.

Pandemieën

De covid-19 pandemie maakt duidelijk dat onze relatie met de natuur anders moet worden. Overal waar de natuur wordt vernietigd en mens en dier te dicht op elkaar leven, dreigt het gevaar van nieuwe pandemieën. Het Amazonewoud is een van die gebieden waar in geïnfecteerde dieren, planten, schimmels en bacteriën vele voor de mens potentieel gevaarlijke micro-organismen schuilgaan.

Kantelpunt

“Als er binnen vier tot acht jaar niets verandert, is de vernietiging van het Amazonewoud onomkeerbaar.” Deze uitspraak deed de Braziliaanse wetenschapper Paulo Artaxo, hoogleraar atmosferische fysica aan de Universiteit van São Paulo, in de zomer van 2019 in een interview met BBC News Brasil. Paulo Artaxo is sinds 2003 een permanent lid van het IPCC.
De politieke situatie in met name Brazilië en de verschoven prioriteitsaandacht van de wereld naar de covid-19 pandemie hebben de afbraak van het grootste regenwoud in een stroomversnelling gebracht. Door verregaande verstoringen in het ecosysteem dreigt het nu een van de grootste aanjagers van klimaatverandering in de wereld te worden.

Brandseizoen

Het regenseizoen in het Amazonegebied loopt momenteel op zijn einde en maakt binnenkort plaats voor een periode van droogte. Het jaarlijkse brandseizoen komt eraan. Dit leidde de afgelopen jaren al tot een enorme toename in bosbranden en de verwachting is dat die dit jaar in aantal en omvang alleen maar zullen toenemen. Er is dus alle reden voor de wereld om nu actie te ondernemen.

Dansen in het bos

Terug naar Snapped Ankles en Forest Of Your Problems. De leden van Snapped Ankles kennen hun muzikale geschiedenis, vooral die van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bands van toen die in de stevig voortjakkerende mix van hoekige postpunk en hypnotiserende elektrofunk voorbij flitsen zijn Wire, Gang Of Four, Joy Division en The Pop Group, naast synthesizergroepen als Depeche Mode en Marc Almond’s en David Ball’s ‘Tainted Love’ Soft Cell.

De personages die Snapped Ankles op Forest Of Your Problems ten tonele voert zijn niet eenduidig in hun benadering van de bossenproblematiek van de wereld. Zo zijn er The Business Imp, The Cornucopian, The Nemophile en The Protester, met hun eigen drijfveren en overtuigingen. Ieder van hen heeft in het scenario van actie en reactie te maken met de eigen tegenstrijdigheden, angsten en schuldgevoelens. Waar de sympathie van Snapped Ankles ligt, is duidelijk. De band staat voor een levende planeet. Daar wordt gedanst, voluit, tegen de macht van het kapitaal en voor echte vooruitgang.

Snapped Ankles – Forest Of Your Problems
The Leaf Label / Konkurrent
Foto’s Snapped Ankles © Laura Lewis

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Zo help je CCRyder doorgaan.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank CCRyder waarderen.Mijn waardering € -


“Eyes on the road and hands upon the wheel”