Bizhiki: Powwow, Elektronica en de Adembenemende Waarachtigheid van Leven met de Elementen

Het debuutalbum Unbound van het trio Bizhiki combineert moeiteloos de powwowzangen van Noord-Amerikaanse inheemse volken met elektronische elementen, en levert zo een unieke vorm van muzikale expressie.

Unbound begint met het nummer Franklin Warrior, een fijnmazig en fluctuerend akkoord dat na enige tijd gezelschap krijgt van een warme, bezwerende stem. Deze vertegenwoordigt een muzikale traditie die al duizenden jaren weerklinkt in het noordelijke rivierengebied en verhalen vertelt over een leven met de elementen: aarde, water, wind en vuur. Franklin Warrior is gericht aan de bewoners van een inheemse gemeenschap aan de Mississippi, een gemeenschap die al bestond aan Franklin Avenue in Minneapolis, lang voordat deze laan de naam Franklin droeg of de plaats Minneapolis werd genoemd.

De daaropvolgende muziek ontwikkelt zich als een dialoog van wederzijds respect tussen de eeuwenoude traditie van powwow zingen en hedendaagse muzikale invloeden.

Een powwow is een culturele bijeenkomst of ceremonie die de inheemse volken van Noord-Amerika traditioneel houden. Tijdens een powwow komen mensen samen om te dansen, te zingen en deel te nemen aan religieuze en andere rituelen. Het is vaak een gelegenheid voor het uitwisselen van verhalen, kunsten en ambachten, en voor het tonen van traditionele kleding en dansstijlen.

Powwows kunnen variëren in grootte en duur, van kleine lokale evenementen tot grote nationale bijeenkomsten die meerdere dagen duren. De sfeer van een powwow is meestal feestelijk en vreedzaam, en ze bieden een kans voor zowel de direct betrokkenen als bezoekers om meer te leren over de rijke culturen en tradities van de inheemse volken. Deze bijeenkomsten zijn belangrijk voor het behoud van de diverse inheemse identiteiten en gemeenschappen.

Op Unbound is de powwow stijl van zingen verweven met gesynthetiseerde vocale modulatie, en het handdrummen wordt geaccentueerd met elektronische samples en beats. Dit alles zorgt ervoor dat de harmonieën en resonanties, cultureel en muzikaal, rijk en met elkaar in evenwicht zijn.

Bizhiki is geografisch gezien voornamelijk een project uit Wisconsin, ontstaan uit de samenwerking tussen Dylan Jennings, Joe Rainey en multi-instrumentalist Sean Carey (S. Carey), die al jaren een waardevolle aanvulling is binnen de Bon Iver-familie.

Dylan Jennings, ook wel bekend als ‘Bizhikiins’ (‘Kleine Buffel’), groeide op met zingen binnen de powwowtraditie in de omgeving van de Lac Du Flambeau en Lac Courte Oreilles-reservaten in Centraal Wisconsin. Momenteel woont hij in het Bad River-reservaat aan de oevers van Lake Superior, in het noorden van Wisconsin. Zijn geadopteerde broer, Joe Rainey, is een Red Lake Ojibwe uit Minneapolis en woont nu in de Oneida Nation van zijn vrouw aan de oevers van Lake Michigan. Rainey is een ervaren powwowzanger en archivaris die hedendaagse powwowmuziek documenteert op zijn SoundCloud. Zijn veelgeprezen experimentele album Niineta uit 2022 toont muzikale verwantschap met Unbound, door de combinatie van powwowmuziek met elektronische elementen.

Aan de release van Unbound ging de leadsingle Gigawaabamin (Come Through) vooraf, met Mike Sullivan, een inheemse zanger uit Lac Courte Oreilles in Noord-Wisconsin. Daarnaast zijn er bijdragen van Justin Vernon (Bon Iver) en Stephen Garrington (Low), naast Bizhiki.

Het prachtige titelnummer Unbound vertegenwoordigt de unieke culturele en muzikale mix van Bizhiki. De track opent met een elektronisch bewerkte, van verre donderende handtrommel, aangevuld met een melancholisch pianoakkoord. Dit vormt de basis voor een sombere waarschuwing gezongen door Sean Carey: “Be calm when she speaks/she speaks the truth, unbound.” Carey vond de tekst in Joe Rainey’s notitieboekje, in de studio neergepend. Rainey legt in de informatie bij het album uit: “Ik schreef deze regels naar aanleiding van een reeks tornado’s en orkanen – de woede van Moeder Natuur die ons allemaal trof. Er was zoveel hulp nodig voor de mensen die ontheemd waren, zoveel pijn.”

Our mothers cradle
Morning sunlight burst
Casting your curse
Punching us all where it hurts

Carey’s waarschuwing wordt versterkt door een krachtig refrein gezongen door Dylan Jennings, dat zowel aangrijpend als adembenemend waarachtig is:

Be calm when she speaks
Be calm when she speaks
She speaks the truth; unbound

Bizhiki – Unbound
Jagjaguwar | Konkurrent