Baltische koormuziek Jekabs Jančevskis ademt universele verbondenheid

Jekabs Jančevskis (1992) is een jonge componist uit Letland en representant van die meeslepende, spirituele koormuziek die zo kenmerkend is geworden voor de Baltische staten en daar ook tot bloei is gekomen.

Jekabs Jančevskis is een van de meest vooraanstaande en populaire componisten van zijn generatie. Hij had al interesse in compositie terwijl hij nog op de basisschool zat. Jančevskis begon zijn muzikale opleiding – piano – aan de muziekschool van Riga en studeerde vervolgens af aan de Riga Kathedrale Koorschool met een diploma koordirectie.

Jekabs Jančevskis ging naar de Jazeps Vitols Letse Muziekacademie, voltooide zijn bachelorstudie en behaalde een graad in compositie bij professor Selga Mence. Momenteel studeert Jančevskis voor zijn masterdiploma (Janis Petraškevics-klas). De componist geeft zelf compositie aan de Riga Kathedrale Koorschool, is de leider van vocaal ensemble Juti en dirigeert de koren Sola en Anima.

Koormuziek neemt zoals te verwachten een belangrijk deel van Jančevski’s creatieve werk in. Zijn composities zijn uitgevoerd door het MDR Leipzig Radiokoor en beroemde Letse professionele koren als het Letse Radiokoor en het Staatskoor Latvija, alsook door kamerkoor Ave Sol en diverse jeugdkoren.

Jekabs Jančevskis schrijft vitale muziek waarin de mens en zijn emotionele relatie tot het leven en de planeet centraal staan. ‘Aeternum’ en andere koorwerken van Jekabs Jančevskis getuigen daarvan. Het is meeslepende, tijdloze muziek waarin het gemengde koor van de Riga Kathedrale Koorschool onder leiding van de dirigent Jurgis Cabulis door middel van een groot spectrum van vocale technieken, met zingen, roepen, neuriën, fluiten en fluisteren de ziel van de Baltische muziek tot leven wekt en doet schitteren. Oude orthodoxe tradities én moderne twintigste-eeuwse klanken gaan samen op. Er is lokale geworteldheid (zie het coverbeeld ‘Starlit Marsh’ van de kunstenaar Varpu Kronholm), met de bodem, met de natuurlijke bronnen van waaruit deze muziek is ontstaan. Maar boven alles uit ademt de muziek een universele verbondenheid, met mensen, van overal.

AETERNUM & OTHER CHORAL WORKS: JEKABS JANCEVSKIS
The mixed choir of Riga cathedral choir school o.l.v. Jurgis Cabulis
CDA68328 / 34571283289