Het was voor velen de ontdekking van het evenement. De flamboyante openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs op vrijdag 26 juli werd onvergetelijk, mede dankzij een bijzondere bijdrage van de Franse heavy metalband
Gojira
Het spektakel opende met een epische scène waarin een onthoofde Marie Antoinette “Ah! Ça Ira” ten gehore bracht, een beroemd revolutionair lied dat zijn oorsprong vindt in de tijd van de Franse Revolutie aan het einde van de 18e eeuw. Gojira leverde een intense performance met krachtige instrumentals en de grommende vocalen van frontman Joe Duplantier, alles vergezeld door surrealistische visuals, zoals vuurfonteinen en de mezzo-sopraan Marina Viotti die vanaf een langsvarend schip zong. Hoewel hun optreden relatief kort was, werd het al snel een van de meest besproken momenten van de avond. Metalfans juichten de band toe voor het vertegenwoordigen van hun genre op zo’n prestigieus, wereldwijd bekeken evenement, terwijl sommige radicaal-rechtse commentatoren kritiek uitten en het als satanische propaganda bestempelden.
Gojira draait al bijna dertig jaar mee in de muziekindustrie en heeft veel respect verworven van belangrijke figuren in de metalwereld. Hun album “From Mars to Sirius” uit 2005 werd door Rolling Stone erkend als een van de grootste metalalbums aller tijden, en hun laatste album, “Fortitude”, werd geprezen als een van de beste releases van 2021.
Na hun optreden sprak Joe Duplantier maandag via Zoom met Rolling Stone en gaf hij aan nog steeds te verwerken wat er was gebeurd. Hij deelde zijn ongeloof en enthousiasme over de kans om op de Olympische Spelen te spelen – volgens hem konden zij zich tenslotte niet meten met iconische bands als Metallica en AC/DC. Voor Duplantier was dit optreden een kans om iets fris en origineels aan het evenement toe te voegen. Hij benadrukte de unieke combinatie van metal en opera als een trots signaal van Frankrijk en zijn inzet voor artistieke vernieuwing.
Duplantier sprak zijn waardering uit voor de overweldigende steun van de metalcommunity na hun optreden, met talloze berichten van vrienden, collega-musici en atleten. Hoewel hij nog niets had gehoord van de Franse president Macron, hintte hij naar een gesprek over de opsluiting van milieuactivist Captain Paul Watson. Deze mede-oprichter van Greenpeace en de Sea Shepherd Conservation Society zit vast in Groenland vanwege zijn inspanningen ter bescherming van zeedieren. Duplantier onderstreepte het belang van Watsons werk en herinnerde aan Macron’s eerdere uitspraken ter ondersteuning van zijn vrijlating. Hij hoopt tijdens een aanstaand bezoek aan Kopenhagen over Watsons situatie te kunnen praten. Deze betrokkenheid benadrukt Gojira’s toewijding aan zowel muziek als cruciale milieukwesties en bevestigt de rol van de bandleden als gepassioneerde activisten binnen de metalcommunity.
Dit laatste bewezen ze eerder met het nummer “Amazonia” op het album “Fortitude”. Het nummer en de bijbehorende video weerspiegelen de betrokkenheid van de band bij het behoud van het Amazone-regenwoud.
Muzikaal bevat “Amazonia” Gojira’s kenmerkende mix van progressieve metal en thrash-elementen, met complexe gitaarpartijen, krachtig drumwerk en dynamische verschuivingen in intensiteit. De teksten drukken een diep gevoel van urgentie en bezorgdheid uit over de vernietiging van de Amazone; daarbij ligt de nadruk op de impact van ontbossing en het belang van het beschermen van dit vitale ecosysteem.
There’s fire in the sky
You’re in the Amazon
The greatest miracle
Is burning to the ground
De track bevat tribale ritmes en tweetalige elementen in het Frans en het Portugees, wat de culturele betekenis en de geografische context van de besproken kwesties benadrukt. “Amazonia” is zowel een artistieke expressie als een oproep tot actie. De band steunde de Articulação dos Povos Indígenas do Brasil / Brazil’s Indigenous People Articulation APIB met de opbrengst van het nummer en bijbehorende fundraisingacties onder de noemer Operation Amazonia, waarbij donateurs kans maakten op een met de hand gegraveerde gitaar van Joe Duplantier.
APIB fungeert als nationaal referentiepunt en erkenning voor de inheemse beweging in Brazilië.