Verlangen naar een betere toekomst

Miljoenen mensen zijn de laatste decennia door armoede, oorlog en repressie uit hun huis verdreven, op zoek gegaan naar een beter leven. Over hen zong de Italiaan Gianmaria TESTA in 2006 op zijn cd ‘Da Questa Parte Del Mare’.

door C. Cornell Evers

Twee keer won hij het Recanati Festival, hét festival waar nieuw Italiaans talent zich presenteert. De laatste keer was in 1994. Voor zanger-gitarist Gianmaria Testa was zijn groeiende bekendheid destijds echter geen reden om zijn baan als stationschef bij de Italiaanse spoorwegen op te geven. Zijn functie bood hem voldoende ruimte voor het schrijven van liedjes. Daarnaast was het komen en gaan van de treinen een bron van inspiratie voor zijn teksten.

Met zijn vijfde cd ‘Altre Latitudini’, waarop een fraaie mengeling was te horen van pop, jazz en latin, werd Gianmaria Testa ook in Nederland bekend. Zijn donker gekleurde teksten en de combinatie van zijn rokerige stemgeluid met gitaar, bas, accordeon, viool en een blazer hier en daar viel in de smaak. In december 2004 was Gianmaria Testa te gast bij Barend & van Dorp en trad hij op in Eindhoven en Amsterdam.

CD
Twee jaar later was er ‘Da Questa Parte Del Mare’, een klein meesterwerk, dat in zijn thematiek doet denken aan het werk van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Deze bracht in 2000 een boek uit over de grote volksverhuizingen van onze tijd. Zeven jaar lang nam Salgado foto’s van migranten uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Vaak waren die op de vlucht voor etnische en religieuze conflicten of moorddadige regimes. Het resultaat was Migrations, ook wel Exodus geheten, een indrukwekkend beeldverhaal. ‘Da Questa Parte Del Mare’ (‘Aan Deze Kant Van De Zee’) heeft hetzelfde thema: moderne migranten. Bij Gianmaria Testa zijn het geen foto’s, maar liedjes. Hierin zingt hij met warme, melancholieke stem over gammele bootjes die door het donker van de nacht naar de toekomst varen, over teleurstellingen, over heimwee, over vrienden die omkomen in de maalstroom. Het is een trieste werkelijkheid waarover Gianmaria Testa zingt. Toch is zijn cd geen aanklacht. ‘Da Questa Parte Del Mare’ laat de stem horen van mensen die zelden gehoord worden en die verhalen over hun leven, hun dromen, hun emoties, in poëtische bespiegelingen en ondersteund door werkelijk wonderschone muziek.

Gianmaria Testa – Da Questa Parte Del Mare (Le Chant Du Monde/Harmonia Mundi)

Boek
In 2016, tien jaar na ‘Da Questa Parte Del Mare’, kwam er een boek uit van Gianmaria Testa met dezelfde titel. Hij overleed in datzelfde jaar, 57 jaar oud.

Theater
In 2017 werd ‘Da Questa Parte Del Mare’ bewerkt voor theater, een solovoorstelling over de vluchtelingenproblematiek rondom het kleine Italiaanse eiland Lampedusa, gespeeld door de Italiaanse acteur Giuseppe Cederna.

Video
Gianmaria Testa – Dentro la tasca di qualunque mattino