Ga naar de inhoud
  • ON THE WHEEL

CC Ryder

"Eyes on the road and hands up on the wheel"

  • THE ROAD
  • THE WHEEL
  • PODIUM 1
  • PODIUM 2
  • BACKSTAGE
  • ROAD TO NOWHERE
  • CONTACT
  • NEWSLETTER
  • Toggle zoekformulier

Horen, zien en niet zwijgen

Geplaatst op juli 14, 2025juli 15, 2025 Door C. Cornell Evers

Diversiteit loopt als een rode draad door het werk van de Rotterdamse geluidskunstenaar Michel Banabila. Met ‘Through Global Frequency’ biedt hij tegenwicht aan het harde vreemdelingenbeleid en de online haat. Het is een warm pleidooi voor een gezamenlijke toekomst.

Wat begon als een eenvoudig Engelstalig gedicht met audiolinks, die verwezen naar opnames die hij de afgelopen jaren maakte en deelde op Metalabel en zijn website, groeide uit tot een videoproject dat bedoeld was voor een installatie. Vrij plotseling werd er een muziekalbum gemaakt, gebaseerd op stemopnames die vrienden en familie van over de hele wereld stuurden. Ze namen deze op met hun telefoon of andere audio-apparaten. Onder hen waren kunstenaars met wie Michel Banabila eerder had samengewerkt, zoals Scanner, Yuko Kobayashi, Cengiz Arslanpay en Maryana Golovchenko.

Elke stem is herkenbaar en weerspiegelt volgens Banabila hoe hij de afzenders kent. Bij het verwerken van hun stemmen richtte hij zich op hun persoonlijkheden en de karakteristieke klank van hun talen: Frans, IsiZulu, Oekraïens, Japans, Turks, Duits, Nederlands en meer.

Michel Banabila verweefde deze stemmen door elektronische muzikale lijnen en omhulde ze met klankschappen die soms dromerig aquarelachtig zijn, dan weer glinsteren als druppels op een boomblad, ruisen als een zomerbries of rollen als getijden aan een kustlijn. Altijd vormt de stem het hart van de compositie, gedragen door de klanken van de makers, naast de componist zelf ook Robin Schaeverbeke, Cengiz Arslanpay, Rutger Zuydervelt en in één track Peter Hollo op cello.

Waarom doe ik dit? was de vraag die Michel Banabila zich tijdens het hele proces stelde. Wie hem volgt, weet dat diversiteit een rode draad door zijn werk is. In dat opzicht is ‘Through Global Frequency’ een uitbreiding van wie hij is en altijd al was. Maar het is ook een gebaar, een warme omhelzing van de ander, en daarmee een tegenwicht voor het door en door zieke migratiebeleid van de Nederlandse regering, haar bedrog tegenover het Palestijnse volk, de haatberichten die online circuleren en de wereld overspoelen en dreigen te verdrinken. In deze chaos en onrust is muziek maken voor Banabila “altijd een manier geweest om gezond te blijven”. ‘Through Global Frequency’ helpt ook de luisteraar daarbij: het is een muzikale, meditatieve reis om gezond mee te blijven.

Michel Banabila – Through Global Frequency
Meer Through Global Frequency (incl. versies in English, Arabic, Japanese, isiZulu, Turkish, French, Dutch, German, Ukrainian, Spanish)

Albums Tags:Ambient, Elektronica, Elektronische muziek, Sound Poetry, Spoken Word

Bericht navigatie

Previous Post: Componist Alec Hall roept in gebroken wereld op tot co-creatie met honden

More Related Articles

Maxence Cyrin: pianist tussen klassiek en electro Albums
‘Half Mirror’ van Chorusing: patchwork in herfstkleuren Albums
De ‘Openbaring’ volgens luitist Jozef Van Wissem Albums
SQÜRL: Man Ray’s backup band Albums
Steve Reich op de Schaal van Richter Albums
Lisa O’Neill schildert bezielde Ierse landschappen Albums

Copyright © 2025 CC Ryder.

Aangedreven door PressBook Green WordPress thema