En toen waren ze (weer) met vier.
Met de release van hun zevende studioalbum Things We Have In Common sluit Efterklang een reis af die begon met Altid Sammen (2019) en werd voortgezet met Windflowers (2021). Deze drie albums vormen voor het Deense trio een pad naar een eenvoudigere en toegankelijkere vorm van expressie, waarin thema’s als menselijke verbondenheid, de relatie tussen mens en natuur, en collectieve spiritualiteit en saamhorigheid worden verkend.
Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg maken als de drie kernleden van Efterklang al meer dan 20 jaar samen muziek. Pianist en componist Rune Mølgaard richtte met hen Efterklang op, maar vertrok na hun tweede album Parades in 2007. Sindsdien was hij in meerdere of mindere mate af en toe betrokken bij de band. Voor Things We Have In Common werkte Rune echter volledig samen met de band en schreef hij mee aan 7 van de 9 nummers.
Altid Sammen vierde de verbondenheid tussen de bandleden en de vele gastmuzikanten, zowel in de studio als tijdens tournees. Het was niet alleen een blik op de toekomst, maar ook een eerbetoon aan de hechte vriendschappen die de kern vormen van Efterklangs muzikale odyssee. Het daaropvolgende album Windflowers richtte zich vooral op de relatie tussen mens en natuur. Vanwege de Covid-19-pandemie waren er minder sessiemuzikanten betrokken, waardoor Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg grotendeels op zichzelf waren aangewezen. Ook in deze omstandigheden kwam de oprechte vriendschap naar voren, die doorklonk in veel van de nummers op Windflowers.
Het basisidee van Efterklang draait om verbinding en menselijke relaties. Het nieuwe album Things We Have In Common schijnt licht op wat ons als mensen verbindt, iets waar velen in deze tijd van polarisatie bewust of onbewust aan voorbijgaan.
Na zijn vertrek bij de band werd Rune, gedreven door liefde, lid van de Mormoonse Kerk. Daar ontdekte hij zijn spirituele kant. Na verloop van tijd vond hij het echter steeds moeilijker om zijn nieuwgevonden geloof vast te houden, vooral toen hij daarin geen antwoorden vond op de grote levensvragen. In 2022 besloot hij dan ook de Mormoonse Kerk te verlaten.
Hoewel Rune al vóór zijn vertrek uit de kerk was uitgenodigd om bij het album te helpen, ontwikkelde de relatie tussen hem en de band zich pas echt na zijn vertrek. De discussies over zijn geloofsafval hadden een duidelijke impact op het creatieve proces.
“Tegen het einde spraken we over het gevoel van erbij horen in relatie tot Runes reis en hoe hij dat gevoel niet langer in de kerk vond,” legt Rasmus in de informatie bij het album uit. “We hadden ook een gesprek over hoe Caspers gevoel van erbij horen verbonden is met iets nomadisch, en hoe Mads en ik dit associëren met onze families.”
Toch ontdekken ze, stuk voor stuk, een thuis in de muziek. Samen muziek maken gebeurt vanuit een oprechte nieuwsgierigheid, in een gedeelde ervaring van het moment. Dit proces vraagt om overgave. “Bestaan in situaties waarin we nergens of bij niemand horen – en daarin samen zijn,” verwoordt Casper het treffend. Dat is waar Things We Have In Common om draait.
Naast Efterklang en Rune zijn er zoals vanouds gastmuzikanten betrokken bij Things We Have In Common, waaronder de Finse drummer Tatu Rönkkö, de Venezolaanse gitarist Hector Tosta en de Guatemalteekse celliste en zangeres Mabe Fratti. De Italiaanse mixer Francesco Donadello laat zijn kenmerkende stempel op de plaat achter, net als het Sønderjysk Pigekor (South Denmark Girls’ Choir) dat te horen is in de nummers Animated Heart en To A New Day.
De eerste single van het album was Getting Reminders, waarin de kenmerkende trompetklanken van Zach Condon van Beirut te horen zijn. De volgende single, het elektronisch gevleugelde Plant, bevat naast Engelstalige vocalen van Casper Clausen ook de cello van Mabe Fratti en haar Spaanse zang. Plant gaat over het durven reiken voorbij onze grenzen, het verlaten van onze comfortzone en het delen van onszelf met anderen. Het nummer moedigt aan om kwetsbaar te zijn, zoals een plant die zich naar het licht uitstrekt. De boodschap van het lied is dat mensen op hun best zijn wanneer ze samenkomen, in plaats van geïsoleerd te zijn.
arms reach out
we’re not belonging
este amor el que quieres, este amor el que quieres…
Efterklang staat bekend om hun experimentele en intuïtieve benadering van elektronische kamerpop, waarmee ze de grenzen van het genre blijven verkennen. Hun muziek kenmerkt zich door een gelaagde klank, die elementen van zowel akoestische als elektronische instrumentatie harmonieus met elkaar verbindt.
Things We Have in Common is een volgende stap in het muzikale avontuur van de band, waarin dit keer veel ruimte is gecreëerd voor de ideeën en het sonische universum van de (tijdelijk) teruggekeerde Rune Mølgaard. Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg hebben hier bewust een stap teruggenomen, maar het album toont aan dat een stap terug ook een stap vooruit kan zijn. Dit wordt krachtig geïllustreerd in de afsluiter To A New Day, waarin Casper Clausen samen met het koor zingt:
shoulder length, turning the wheel
like dreams in the night
we’re now or forever
we are born to the Earth giving birth
to a new day
what if we tried
to be gentle
Wat als we probeerden om zachtaardig te zijn? Het is misschien wel de belangrijkste vraag van deze tijd.
Efterklang – Things We Have in Common
City Slang | Konkurrent
Foto’s Efterklang © Søren Lynggaard