Current Joys – Op reis met een muzikale kameleon

De Amerikaan Nicholas (Nick) Rattigan uit Reno, Nevada, is een veelzijdig talent. Hij is actief als singer-songwriter, multi-instrumentalist, journalist en videoclipregisseur en daarnaast de drummer en zanger van de indie-surfrockband Surf Curse. Nicholas Rattigan brengt muziek uit onder de naam Current Joys.

Er zijn van die platen die je vanaf de eerste noot pakken en die blijven trekken, zelfs iets verslavends hebben, maar zonder dat we eigenlijk begrijpen waarom. ‘Voyager’, het zevende album van Current Joys, onder welke naam multitalent Nicholas Rattigan uit Reno, Nevada, muziek maakt, is er zo een. Het album lijkt door meerdere zangers te zijn ingezongen. Zo horen we ondermeer een kopstem als van Jeff Buckley en de klagende toon die het handelsmerk is van The Cure’s Robert Smith. Een hoorbaar andere favoriet is Nick Cave, van wie op ‘Voyager’ een broeierige coverversie staat van ‘Shivers’ van Boys Next Door, Cave’s oude band, later omgedoopt tot The Birthday Party. Nicholas Rattigan zingt echter alle songs op ‘Voyager’ zelf. Hij doet dat geloofwaardig, zonder te kopiëren. Hij absorbeert de stemmen die hem inspireren en neemt als een kameleon hun kleuren aan.

Filmverhalen

Ook muzikaal wisselt Rattigan op ‘Voyager’ per song van stemming. De wereld van Current Joys is, naast de muziek, die van de bioscoop, van de filmverhalen zoals verteld door Alfred Hitchcock, Lars von Trier, Terrence Malick, Agnès Varda en Andrei Tarkovsky. Als de visuele kunstenaar, die Rattigan naast het muzikant zijn is, gebruikt hij vaak film als startpunt voor het schrijven van liedjes. Zo is ‘Big Star’ geschreven op tournee na het kijken van de film ‘Adventureland’ uit 2009, in de hoop, en ik citeer: “de grenzeloze jeugdenergie van de soundtrack en dan vooral de Big Star songs te vangen” (Cultband Big Star is in de film te horen naast The Velvet Underground, Lou Reed, New York Dolls en andere bands uit de late jaren zestig tot en met tachtig van de vorige eeuw).

De zestien tracks op Voyager staan voor evenzoveel muzikale verhalen, die ondanks hun uiteenlopende sferen naadloos in elkaar overgaan. De single ‘Amateur’, door een dwingend aanwezige piano aangestuurd, kent een langzame spanningsopbouw en bevat vocale flitsen van subtiele schoonheid. In de door Rattigan zelf geregisseerde video zien we een opgejaagde duivelsfiguur in een auto door een verlaten landschap vluchten, tot hij besluit te keren en zijn lot tegemoet te gaan. ‘Rebecca’, genoemd naar de gelijknamige Hitchcock-film uit 1940, straalt een mysterieuze, sombere aanwezigheid uit. In ‘American Honey’ ontbreekt het juist aan iets of iemand en dat levert een klaaglied vol zacht verlangen op. Waarna Current Joys er in ‘Naked’ knalhard punkend ingaat en dat weer laat volgen door een heerlijk bitterzoet ‘Altered States’.

Soundtrack orkest

Begeleid door een ‘soundtrack orkest’ raast Rattigan in zijn rammelende bolide door een surrealistische kakofonie van stijlen. Die variëren van pure rock & roll via punk en new wave tot in nostalgie gedrenkte crooner melodieën. Het is alsof Rattigan tijdens de opnamen besloot voor de duur van een album zijn hele eigen muzikale voorgeschiedenis te analyseren, vervolgens te fileren en opnieuw vorm te geven, om zo zijn eigen identiteit te kunnen begrijpen. ‘Voyager’ is zo bekeken een odyssee, een meesterlijk klinkende reis van de creatieve en persoonlijke zelfontdekking van de maker, verspreid over zestien tracks. Het is een ideale soundtrack om in te zwelgen en op de klanken ervan met de ramen open over de snelweg naar de horizon te rijden. Eenmaal daar gearriveerd begeleiden melancholische pianoklanken de titelsong en verschijnen op het scherm onder het geluid van aanzwellende strijkers, fluorescerend lichtend, de letters END.

Current Joys – Voyager
Secretly Canadian / Konkurrent